Publicat 14/12/2019 12:10:17 +01:00CET

Corea del Nord duu a terme un altre assaig "important" a Sohae

Donald J. Trump i Kim Jong-un a Corea del Nord, 30 de juny del 2019. (Shealah Craighead/Casa Blanca/Contacte)
Shealah Craighead - Archivo

MADRID, 14 des. (EUROPA PRESS) -

Corea del Nord ha assegurat aquest dissabte que ha dut a terme un altre assaig "important" al Centre de Llançament de Sohae -- província de Dongchang-ri --al nord-oest del país--, per reforçar la seva "estratègia de dissuasió nuclear".

"S'ha dut a terme una altra prova important des de les 22.41 fins a les 22.48 hores (hora local) del 13 de desembre del 2019 al Centre de Llançament de Sohae", segons un comunicat difós per l'agència estatal nord-coreana de notícies KCNA.

A més, l'Acadèmia de Ciències de Defensa Nacional de Corea del Nord (ACDN) ha especificat que ha tingut "el gran honor" de rebre en el mateix terreny "les cordials felicitacions del Comitè Central del Partit del Treball de Corea".

"Els èxits successius de les investigacions científiques registrades en el camp de la Defensa recentment s'aplicaran per reforçar l'estratègia de dissuasió nuclear de Corea del Nord", ha afegit el comunicat.

La prova ha tingut lloc a Sohae, el desmantellament del qual van acordar el 12 de juny del 2018 el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, i el president dels Estats Units, Donald Trump. De fet, imatges que van captar posteriorment el 'think tank' nord-americà 38 North van mostrar que les autoritats nord-coreanes haurien començat a desmantellar part d'aquestes instal·lacions.

L'assaig té lloc després d'un altre dut a terme també a Sohae aquest dissabte que, segons va assegurar l'ACDN, el seu resultat canviaria "la posició estratègica del país".

En aquest moment, experts en míssils consultats per l'agència de notícies Reuters han apuntat al fet que es tractaria d'un assaig "en estàtic" d'un motor de coet -- combustible sòlid o líquid --. Si s'hagués tractat del llançament d'un míssil, els seus veïns de Corea del Sud o del Japó ho haurien detectat amb rapidesa.

Aquest propulsor podria ser emprat en la primera fase del llançament d'un míssil intercontinental, segons alguns observadors consultats per l'agència oficial de notícies sud-coreana Yonhap. Altres experts han considerat que es podria tractar d'un propulsor líquid per al llançament de satèl·lits.

COL·LAPSE DEMOCRÀTIC

D'altra banda, la setmana passada l'ambaixador nord-coreà a l'ONU, Kim Song, va informar que el seu país ja no discutirà amb els Estats Units la possibilitat de suspendre el seu programa nuclear i que qualsevol conversa addicional en aquest sentit era innecessària.

En resposta, Trump va contestar amb un enigmàtic "ja veurem" en ser interrogat davant aquesta postura de Pyongyang.

"Em sorprendria que Corea del Nord fes quelcom hostil", va afirmar abans de partir de la Casa Blanca cap a Florida. "Sap que tinc unes eleccions per davant. No crec que que vulgui interferir, però ja veurem. Penso que vol que passi alguna cosa. La relació és molt bona, però hi ha una certa hostilitat", va afegir.

A l'abril, Kim Jong-un va assegurar que el seu país donaria a Washington un termini de fins a final d'any per ser més flexible en les converses sobre la desnuclearització i, des de llavors, els mitjans estatals nord-coreans han llançat advertiments sobre les conseqüències d'incomplir aquest termini. Cap, però, del calibre d'aquest anunci.

"No necessitem mantenir noves converses amb els Estats Units. La desnuclearització", va afegir l'ambaixador nord-coreà, "ja està fora de la taula de negociacions".

Tot i que el president nord-americà va assegurar que té intenció de perseverar, els seus últims comentaris, en els quals critica Kim pel seu gust per fer assajos amb coets de llarg abast, donaven a entendre un nou distanciament.

En resposta, el règim de Corea del Nord el va instar a abstenir-se d'advertiments i "metàfores", perquè representen "un desafiament molt perillós" segons Pyongyang.

Ni els últims ajornaments de maniobres militars entre Corea del Sud i els Estats Units, que el Nord interpretava com una amenaça a la seva seguretat, han estat capaços d'alleujar la tensió.

De fet, el passat dia 3, el viceministre d'Afers Exteriors de Corea del Nord, Ri Thae Song, va assegurar que qualsevol anunci dels Estats Units sobre el reinici de les converses no era més que "un truc ximple" per part de l'Administració Trump, amb la finalitat d'utilitzar-ho en les properes eleccions.

El viceministre va resoldre que el seu país "ha fet tot el possible per no fer marxa enrere en els importants passos que ha pres per iniciativa pròpia", tal com va recollir KCNA.