Publicat 12/11/2021 21:52CET

La COP26 entra en fase de pròrroga per cercar in extremis un Acord climàtic a Glasgow

12 November 2021, United Kingdom, Glasgow: Cop26 President Alok Sharma attends a plenary session on the final day of the United Nations Climate Change Conference (COP26). Photo: Jane Barlow/PA Wire/dpa
Jane Barlow/PA Wire/dpa

MADRID, 12 nov. (EUROPA PRESS) -

La XXVI Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climàtic de l'ONU que va començar a Glasgow el passat 31 de desembre i que havia d'haver estat clausuradda a les 18.00 hores (19.00 a la Península Ibèrica)a la ciutat escocesa ha iniciat una pròrroga amb l'objectiu que els països busquin in extremis unir posicions i aconseguir tirar endavant l'Acord de la Cimera de Glasgow.

No és una novetat que les Cimeres climàtiques s'allarguin més enllà de la quinzena prevista per negociar. L'anterior cita, celebrada a Madrid el desembre de 2015 es va penjar la medalla de ser la cimera més llarga de la història, ja que va acabar el diumenge següent al matí i va superar l'anterior rècord d'extensió que ostentava la COP de Durban.

Per tant, els esforços per llimar l'acord seguiran, atès que en el plenari celebrat aquest divendres a la tarda per analitzar els últims esborranys publicats per la Presidència britànica aquest divendres al matí.

Diversos dels països en desenvolupament han reclamat més finançament a les nacions desenvolupades per escometre el procés de descarbonització i adaptació al canvi climàtic, i demanen més suport econòmic per a les pèrdues i danys que afronten davant la pujada del nivell del mar i l'augment de les temperatures extremes.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, amfitrió de la COP26 sembla que recolza aquestes peticions quan ha manifestat que el món en desenvolupament "necessita veure els diners sobre la taula" per garantir l'acord, segons informa DPA.

A més, un ampli nombre de països han reclamat una acció més forta en el procés d'abandonament dels combustibles fòssils després que l'ús del llenguatge sobre aquest procés de desacoblament i els subsidis per a combustibles fòssils s'afeblissin en l'esborrany de decisió final presentat durant el matí del divendres.

D'altra banda, hi ha preocupació sobre l'establiment de l'objectiu del 1.5ºC d'increment de temperatura global per evitar els pitjors impactes del canvi climàtic, cosa que és un assumpte "de vida o mort" ja que nombrosos països no volen cedir en aquest límit establert pels experts de canvi climàtic de l'ONU com el punt d'alerta vermella.

En la seva visita al centre de vacunació en el sud-est de Londres aquest divendres, Johnson va dir que el Regne Unit acull la COP26 on s'està remenant cel i terra per aconseguir que tothom consideri de "vital importància" que l'acord de la negociació ha de mantenir el topall de l'increment global de temperatura d'aquí a final de segle a 1.5ºC.

"Necessitem veure els diners sobre la taula per ajudar el món en desenvolupament a escometre els necessaris canvis. Això és el que es necessita que passi en les properes poques hores", ha insistit. El límit de l'Acord de París es va fixar en un màxim de 2ºC amb la promesa d'intentar arribar al límit de 1.5ºC per evitar els pitjors efectes i impactes de l'escalfament.

Però els científics avisen que per mantenir aquest repte del 1.5ºC cal que les emissions de gasos d'efecte hivernacle es retallin a nivell mundial en un 45 per cent en 2030 i que s'aconsegueixi la neutralitat climàtica a meitat de segle.

La nova versió de la decisió final "sol·licita" els països revisar i enfortir els seus plans de reducció d'emissions per 2030 i alinear-los amb l'objectiu de temperatura de l'Acord de París s'ha valorat com un llenguatge més fort que la primera versió de l'esborrany que "urgia els països que ho facin.

No obstant això, l'última versió va afeblir el llenguatge sobre els combustibles fòssils, ja que la primera versió (d'aquest dimecres) crida als països a accelerar l'abandonament del carbó i els subsidis als combustibles fòssils, però el nou esborrany d'aquest divendres al matí canviava el terme per "accelerar l'abandonament de l'energia procedent de carbó i els subsidis ineficients als combustibles fòssils.

D'altra banda, el nou esborrany també inclou la data límit, que situa en 2025, perquè els països desenvolupats dupliquin el finançament que ajudarà els més pobres i més vulnerables nacions a adaptar-se als impactes del canvi climàtic dels quals no són els principals responsables.

De la mateixa manera, també estan pendents els esborranys sobre el llibre de regles de l'Acord de París, inclosa la creació dels mercats de carboni que han de tenir la deguda transparència per ajudar els països
a valorar els esforços.

En el plenari d'aquest divendres a la tarda, desenes de països i representants regionals han criticat els esborranys. Així, el representant de Kenya va assegurar que l'objectiu del 1.5ºC és "un assumpte de vida o mort", mentre que l'enviat especial de canvi climàtic dels Estats Units, John Kerry, va insistir que no es pot "abandonar l'objectiu" de limitar l'escalfament global a 1.5ºC i va manifestar que gastar diners en subsidis a combustibles fòssils és "insà".

En la mateixa línia, el vicepresident executiu de la UE, Frans Timmermans, ha manifestat que el 1.5ºC intenta evitar un futur per als fills i néts que sigui invivible. La Xina, per la seva banda, ha mostrat la seva bona voluntat per recolzar l'acord de la COP26 però ha expressat el seu desacord sobre la falta de detalls sobre com aconseguir els 100.000 milions de dòlars anuals per a les nacions més pobres.

Davant la falta d'acord, s'espera que les negociacions s'estenguin la menys durant la nit i que d'aquestes noves converses surtin noves versions de text que es publiquin a última hora d'aquest mateix divendres i que els països tornin a reunir-se de nou durant la nit.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés