Publicat 21/03/2021 13:36

El Congo es queda sense Internet durant les primeres hores de les eleccions presidencials

El president del Congo, Denis Sassou Nguesso
CONTACTO PHOTO

MADRID, 21 març (EUROPA PRESS) -

Els ciutadans de República del Congo s'han quedat sense accés a Internet. Organismes especialitzats han descrit un "tall total" de la comunicació digital durant les primeres hores de la votació en les eleccions presidencials d'aquest diumenge.

L'organització NetBlocks ha confirmat que el país "es troba enmig d'una apagada d'Internet" després d'"una prdua gairebé total de connectivitat des de la mitjanit, hora local". "El bloqueig d'informació est en curs a partir de l'obertura de les urnes a les 06.00", ha afegit el grup en un comunicat.

L'incident segueix un patró de tancaments d'Internet el dia de les eleccions al Congo-Brazzaville, segons l'organisme, que va registrar fa cinc anys "un bloqueig d'informació semblant" que van imposar les autoritats durant les eleccions presidencials del 2016.

L'OPOSITOR KOLÉLAS, HOSPITALITZAT PER CORONAVIRUS

En les últimes hores s'ha donat a conixer l'hospitalització per coronavirus de Guy-Brice Parfait Kolélas, un dels principals rivals del president i favorit indiscutible d'aquestes eleccions, Denis-Sassou Nguesso.

El candidat va rebre el diagnstic aquest divendres al matí i el seu estat ha empitjorat considerablement en les últimes hores, segons el seu director de campanya, Cyr Mayanda, que no descarta la seva evacuació a Frana aquest mateix diumenge, informa Radio France Internacional.

Un afeblit Kolélas va publicar ahir a la tarda un vídeo a les xarxes socials, amb un respirador mecnic que es treu de la boca per dirigir-se a la població: "Estic amb dificultats, estic lluitant contra la mort, us demano que voteu pel canvi", va declarar el candidat de la Unió de Demcrates Humanistes (UDH) des de l'hospital de la capital, Brazzaville, on est en reps.

El president, de 77 anys, va arribar al poder al 1979 i es va mantenir al crrec fins al 1992, quan va ser derrotat a les urnes. No obstant aix, va tornar a la Presidncia arran de les forces insurgents que ell mateix va encapalar en la guerra civil del 1997, i des de llavors no ha deixat la seva posició.

La seva darrera victria electoral, al 2016, es va produir després d'un seguit de reformes de la Constitució congolesa perqu es pogués presentar a un nou mandat. Les modificacions van incloure l'eliminació dels límits d'edat i de mandats, que li haguessin impedit presentar-se novament.

No obstant aix, est previst que el president obtingui cmodament la reelecció, perqu el principal partit opositor del país, l'Unió Panafricanista per a la Democrcia Social (UPADS), ha anunciat que boicotejar la votació, cosa que podria aplanar el seu camí cap a la victria.

Al boicot s'hi ha sumat el Consell Nacional dels Republicans (CNR), que encapala el líder rebel Frédéric Bintsamou, el 'Pastor Ntoumi', qui es va fer un alament armat al 2016 després de la reelecció de Sassou Nguesso i qui aquesta vegada, per contra, ha fet una crida a la calma abans de la cita amb les urnes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés