Publicat 23/10/2021 18:30CET

La Conferència sobre el Futur d'Europa destaca que cal "escoltar i actuar" per satisfer els ciutadans

Archivo - Arxivo - Seu del Parlamento Europeu a Estrasburg
Philipp von Ditfurth/dpa - Archivo

MADRID, 23 oct. (EUROPA PRESS) -

La sessió plenària de la Conferència sobre el Futur d'Europa, que s'ha celebrat aquest cap de setmana al Parlament Europeu d'Estrasburg, ha destacat que els polítics han d'"escoltar i actuar" per satisfer les necessitats dels ciutadans.

En total 30 delegats regionals i locals han assistit a la segona reunió plenària de la Conferència sobre el Futur d'Europa. A la delegació de 18 membres del Comitè Europeu de les Regions s'han unit a Estrasburg dotze representants més de les principals associacions europees i altres parts interessades que representen les entitats locals i regionals i les assemblees europees.

En la conferència, han destacat el paper "fonamental" que representen com el nivell polític "més proper i en el que més confien" els ciutadans, en ser responsables d'executar el 70% de la política de la Unió Europea.

El president del Comitè Europeu de les Regions i governador de Macedònia Central a Grècia, Apostolos Tzitzikostas, ha assenyalat que els ciutadans esperen que els seus líders electes "escoltin i actuïn per obtenir resultats sobre el terreny".

Una enquesta recent de més de 3.300 polítics locals i regionals a la UE mostra que el 85% vol participar més en la formulació de polítiques de la UE i el 75% vol introduir una democràcia més participativa.

"La nostra delegació de 30 líders regionals i locals està demanant una Unió Europea més democràtica i efectiva que reconegui que les decisions preses a Brussel·les o a Estrasburg les implementen finalment els líders electes a nivell local i regional. Necessiten tenir un paper més fort en la presa de decisions de la UE en àrees de les seves competències, per reconstruir la confiança i acostar Europa a les persones", ha apuntat Tzitzikostas.

Per al primer vicepresident del Comitè Europeu de les Regions, Vasco Alves Cordeiro, els representants electes locals i regionals "estan disposats a participar plenament en la configuració del futur d'Europa". "Escoltar durant la Conferència és important, però actuar és igual d'important. Demanem que s'estableixi un diàleg permanent amb els ciutadans, no hi hauria d'haver tabús per canviar la UE i la manera en què funciona, si es tracta de garantir la cohesió, la solidaritat, la justícia social", ha precisat.

Durant el cap de setmana a Estrasburg, als 30 delegats locals i regionals s'uniran membres del Parlament Europeu, Comissió Europea, governs nacionals o representants dels ciutadans en uns grups de discussió temàtics, entorn dels quals s'extrauran les conclusions finals de la conferència.

Aquests inclouen assumptes tan diversos com la democràcia participativa, la salut, el canvi climàtic, la justícia social, l'educació, la digitalització de la societat i la migració, àrees en què els ens locals i regionals estan en la primera línia en la prestació de serveis, infraestructura i suport als ciutadans.

El Comitè Europeu de les Regions presentarà la seva contribució final a la Conferència en la IXa Cimera Europea de Regions i Ciutats que se celebrarà durant la Presidència francesa del Consell de la Unió Europea a Marsella del 3 al 4 de març del 2022.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés