Publicat 21/11/2019 18:39:31 +01:00CET

Condemnats a penes de presó tres homes per disparar contra l'Ambaixada d'EUA a Turquia

Embajada de Estados Unidos en Turquía
REUTERS / UMIT BEKTAS

MADRID, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

Un tribunal de Turquia ha condemnat aquest dijous a penes de presó a tres persones pels trets de l'agost del 2018 contra l'edifici de l'Ambaixada dels Estats Units, un succés sense víctimes.

El tribunal ha sentenciat a penes d'entre tres i més de deu anys de presó per "pertinença a una organització terrorista", segons ha informat l'agència estatal turca de notícies, Anatolia.

Els condemnats són Ahmet Celik, Osman Gundas i Erson Bairam, els quals han reconegut la seva responsabilitat i han afirmat que van actuar amb les conseqüències de l'alcohol.

"Som persones patriòtiques que vam cometre una estupidesa a causa dels efectes de l'alcohol. Independentment de la decisió que prenguin contra mi, llarga vida a la pàtria", ha dit Gundas.

L'oficina del governador d'Ankara va afirmar després de l'incident que havien estat realitzats sis trets i que tres de les bales havien aconseguit la porta metàl·lica i el vidre de la caseta de seguretat.

Per la seva banda, el portaveu de la Presidència turca, Ibrahim Kalin, va condemnar el succés i va argumentar que era "clarament un intent de crear el caos". "Turquia és un país segur i totes les missions estrangeres estan sota la protecció de la llei", va afegir.

L'atac va coincidir amb un augment de les tensions entre Ankara i Washington per l'empresonament d'un pastor nord-americà, Andrew Brunson, acusat per Turquia de càrrecs de terrorisme i espionatge pels seus suposats vincles amb el clergue islamista Fetulá Gulen.

Brunson va estar més de dos anys detingut i s'enfrontava a una pena de fins 35 anys de presó. Els Estats Units van adoptar sancions contra Turquia pel cas, provocant l'enfonsament de la lira i les consegüents turbulències econòmiques.

Finalment, va ser alliberat l'octubre del 2018 després de ser condemnat a tres anys i un mes de presó pels seus suposats vincles terroristes però sense dictar mesures cautelars, cosa que li va permetre agafar un avió cap als Estats Units.