Publicat 12/8/2020 8:07:50 +02:00CET

Colòmbia.- 'Timochenko' assenyala que va haver-hi reclutaments voluntaris de menors dins de les files de les FARC

MADRID, 12 ago. (EUROPA PRESS) -

El president de la Força Alternativa Revolucionària del Comú (FARC), Rodrigo Londoño, àlies 'Timochenko', ha assenyalat aquest dimarts que dins de les files de la ja desmobilitzada guerrilla sí es va produir el reclutament de menors, però mai de manera forçada.

Londoño ha explicat durant una conversa amb l'emissora Radio Santa Fe que si bé es va produir el reclutament de menors d'edat, cap d'ells va ser obligat a prendre les armes per la força, i sota el seu lideratge sempre es va qüestionar a aquells guerrillers que persuadien amb enganys als més joves per allistar-se.

Les revelacions de Londoño es produeixen una setmana abans que prop d'una vintena d'antics líders de la guerrilla, entre ells ell, hagin de comparèixer davant la Jurisdicció Especial per a la Pau (JEP) per aportar informació sobre l'existència, origen i evolució dels mecanismes que van permetre la vinculació de nens menors en el conflicte armat per part de la guerrilla.

A més de Londoño, a partir del 18 d'agost acudiran a la seu de la JEP, Jaime Parra, àlies 'El Metge'; Edgar López, àlies 'Pacho Xinès'; Jorge Torres Victoria, també anomenat 'Pablo Catatumbo'; i Julián Gall, conegut com 'Carlos Antonio Lozada', entre uns altres.

L'organisme està investigant qualsevol tipus de reclutament de nens "ja sigui per la seva inclusió directa a les files com a combatents o per la seva utilització en activitats relacionades amb la confrontació que hagin posat en risc la seva vida i integritat personal".

El partit Força Alternativa Revolucionària del Comú (FARC) va explicar al seu moment que "no volen detenir el cas", però van demanar que tots els informes presentats a la Justícia tinguin informació contrastada.