Actualitzat 24/10/2014 10:31

La UE acorda una retallada del 40% en les emissions de CO2 per al 2030

Emisiones De CO2
Foto: EUROPA PRESS

BRUSSEL·LES, 24 Oct. (EUROPA PRESS)

Els caps d'Estat i de Govern dels vint-i-vuit han arribat aquest divendres a un acord unànime, després de vèncer les últimes resistències de Polònia, sobre els nous objectius de la UE en matèria d'energia i canvi climàtic d'aquí al 2030 amb la finalitat de mantenir el lideratge mundial en la lluita contra l'escalfament global.

   El compromís inclou una retallada obligatòria de com a mínim el 40% de les emissions de CO2 (respecte als nivells de 1990), una quota de renovables del 27%, que serà vinculant a nivell de la UE però sense metes per als estats membre, i un objectiu del 27% d'eficiència energètica amb caràcter merament indicatiu.

   A més, els líders europeus es comprometen a impulsar les interconnexions elèctriques fins a arribar al 10% de la capacitat instal·lada el 2020 i el 15% el 2030, tal com reclamaven Espanya i Portugal. El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, ha explicat que aquest objectiu no és vinculant, però ha ressaltat que s'ha encarregat a la Comissió que "vigili" els progressos perquè es compleixi i faciliti finançament.

   "El que diem, i això és el més important, és que aprovarem els projectes que facin possibles aquestes interconnexions del sector privat o del sector públic si cal", ha dit Van Rompuy en roda de premsa. "La Comissió vigilarà els progressos i informarà el Consell Europeu sobre totes les possibles formes de finançament, incloent de la UE" per garantir que es compleixi l'objectiu.

RETICÈNCIES DE FRANÇA

   El Govern espanyol ha expressat la seva satisfacció amb aquest compromís perquè considera que reconeix el problema que suposa ser una "illa energètica" i que per primera vegada implica l'executiu comunitari com a àrbitre, per exemple si hi ha problemes entre Espanya i França.

   Per la seva banda, el president francès, François Hollande, ha reconegut que "no cal deixar Espanya i Portugal en una situació d'aïllament" i que "els objectius fixats, del 10% (d'interconnexions), corresponen a l'interès comú d'Europa".

   Tot i això, ha avisat que "cal respectar les regles mediambientals per al transport de l'electricitat, en les línies d'alta tensió" i ha advocat per aconseguir inversions "imaginatives" que podrien dedicar-se en part per soterrar algunes línies. "Farem reunions entre França i Espanya i Portugal per tractar millor aquesta qüestió", ha anunciat Hollande.

   Amb l'acord d'aquest divendres, la UE pretén donar seguiment al triple objectiu que es va fixar per al 2020 (20% de retallada d'emissions, 20% de renovables, i 20% d'estalvi energètic), mantenir el seu lideratge mundial en la lluita contra el canvi climàtic i establir les bases per a un acord internacional en la cimera que es farà a París el desembre del 2015.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés