Actualitzat 23/1/2020 10:40:53 +00:00 CET

La CIJ ordena a Birmània adoptar "totes les mesures" per evitar un genocidi rohingya

Un nen refugiat rohingya a Bangladesh
UNICEF/PATRICK BROWN - Archivo

MADRID, 23 gen. (EUROPA PRESS) -

La Cort Internacional de Justícia (CIJ) ha ordenat a Birmània que "adopti totes les mesures que estiguin en el seu poder" per evitar que es produeixi un genocidi contra la minoria musulmana rohinghya, segons informa la BBC.

La CIJ s'ha pronunciat així després que Gàmbia presentés una denúncia contra el Govern que dirigeix Aung San Suu Kyi per la repressió contra els rohingyes i que havia demanat mesures cautelars a l'espera que la cort dicti un veredicte.

Al desembre, durant la vista preliminar, va ser precisament Suu Kyi l'encarregada de defensar la posició del Govern. La líder birmana ha estat molt criticada per la campanya de sagnant repressió amb què l'exèrcit birmà va respondre l'estiu del 2017 a una sèrie d'atacs de milicians rohingyes a l'estat de Rakhine. A conseqüència de la repressió, més de 700.000 rohingyes es van refugiar a Bangladesh.

La comissió d'investigació de l'ONU va arribar a la conclusió, un any després, que l'exèrcit birmà va tenir una "intenció genocida" en la seva resposta. "La necessitat militar mai no justificaria els assassinats indiscriminats, la violació grupal de dones, l'agressió a nens i la crema de localitats senceres", van sostenir els investigadors de la missió que va crear el Consell de Drets Humans de l'ONU.

Així les coses, Gàmbia va presentar al novembre un recurs davant la CIJ en què va denunciar Birmània per incomplir la Convenció sobre Genocidi que prohibeix aquesta pràctica i de la qual el país asiàtic és part des de l'any 1956.