Centenars de nens víctimes del tràfic de persones desapareixen dels centres d'acollida al Regne Unit

Publicat 20/12/2018 10:16:16CET
Nens (arxiu)
ISTOCK - Archivo

LONDRES, 20 des. (Thomson Reuters Foundation/EP) -

Les ONG Missing People i ECPAT han alertat aquest dijous que centenars de menors que han estat víctimes del tràfic de persones han desaparegut dels centres d'acollida al Regne Unit, la qual cosa reflecteix un augment significatiu durant els darrers anys.

Un quart dels 1.015 nens víctimes del tràfic de persones ha desaparegut en algun moment durant l'any passat, la qual cosa suposa uns 246 menors respecte als 167 que van desaparèixer el 2015 mentre es trobaven sota custòdia de les autoritats.

Molts d'ells han desaparegut una mitjana de set vegades, segons dades de totes dues organitzacions. Les raons per escapar-se dels centres d'acollida són principalment la por a les autoritats, el control que els traficants segueixen exercint sobre ells i la baixa qualitat dels allotjaments.

L'informe presentat per les ONG posa en dubte la capacitat del Regne Unit per cuidar els nens que es troben en una situació de vulnerabilitat en un moment en què es registren xifres rècord d'esclavitud infantil --2.118 casos el 2017--.

"El sistema segueix fallant als nens sense acompanyants i aquells que han estat víctimes del tràfic de persones en comptes de salvaguardar-los i protegir-los", ha indicat Jane Hunger, investigadora de Missing People. "Són particularment vulnerables i podrien tornar a veure's en situació d'explotació per part dels traficants", ha manifestat.

El ministre de Nens i Famílies del Regne Unit, Nadhim Zahawi, ha indicat que qualsevol nen desaparegut provoca una "greu preocupació". "Instem tots els centres d'acollida a fixar procediments clars per prevenir que això passi", ha indicat en un comunicat.

El Govern britànic no ha aconseguit esclarir el parador de prop d'una cinquena dels 975 nens víctimes del tràfic de persones, les desaparicions de les quals van ser denunciades al llarg del 2017. "Puc entendre per què els menors fugen per tornar amb els traficants. (...) És millor mal conegut que bé per conèixer", ha asseverat un menor que va fugir del seu centre d'acollida.

Molts d'aquests menors són condemnats per delictes menors, especialment relacionats amb estupefaents, per la qual cosa després se'ls denega l'asil. Entre el 2015 i 2017, el Regne Unit va rebutjar les sol·licituds d'asil de 183 persones que van arribar al país després de ser víctimes de tràfic de persones en països com el Vietnam.

"Molt sovint aquests nens són tractats com a criminals en comptes de com a menors que es troben en una posició vulnerable i necessiten suport", ha asseverat Catherine Baker, investigadora d'ECPAT.

el més llegit

 1. 1

  Unes 200 persones demanen "trens dignes" per a les Terres de l'Ebre a l'estació de l'Aldea

 2. 2

  Microsoft unifica Word, Excel i PowerPoint en la seva nova aplicació Office per a Android

 3. 3

  Conesa demana a Colau posar-se d'acord per implantar "adequadament" l'Hermitage

 4. 4

  S'esfondra parcialment una casa a Sant Pere de Riudebitlles sense causar ferits

 5. 5

  La Intersindical-CSC convoca vaga general per al diumenge 8 de març