Publicat 27/06/2021 17:36CET

Castillo aconsegueix un 48 per cent d'aprovació davant del 30 per cent de Fujimori

El candidat presidencial del Perú Lliure, Pedro Castillo, enfront dels seus seguidors
RICARDO MOREIRA

MADRID, 27 juny (EUROPA PRESS) -

Davant la incertesa per la no proclamació d'un vencedor de les eleccions presidencials del Perú del passat 6 de juny, una enquesta revela que el 48 per cent de la població aprova l'acompliment del candidat d'esquerra i guanyador sobre el paper de les eleccions, Pedro Castillo, mentre que la candidata de dreta, Keiko Fujimori, té un 30 per cent d'aprovació per a la seva tasca en una enquesta d'Ipsos per a 'El Comercio'.

Així, el 65 per cent rebutja la tasca de Fujimori en la segona volta, davant del 47 per cent de Castillo. Per regions, el suport a Fujimori és més alt al seu bastió principal, Lima (47 per cent), mentre que Castillo té més suport a la resta del país, amb un pic del 69 per cent al sud.

Per estrats socioeconòmics, Castillo aprova a tots, mentre que Fujimori només aprova a l'A, el més elevat d'un total de cinc trams. A més, els homes aproven més Castillo que les dones i en el cas de Fujimori és l'inrevés.

Quant al futur polític, el 54 per cent dels enquestats preferiria que el proper Govern estigui integrat per polítics de diferents partits. A més, el 23 per cent assenyala que hauria d'estar integrat per tècnics independents i només el 16 per cent considera que hauria de ser de polítics del partit vencedor.

D'altra banda, el 96% creu que qui assumeixi la presidència ha de governar per a tots els peruans i no només per als qui van votar el guanyador. Entre els factors negatius, destaca que la principal sensació que genera el resultat és la preocupació (46%); seguit d'incertesa (31%) i por (17%).

Una de les constants que s'ha assenyalat és l'antifujimorisme com un element decisiu en la votació a favor de Pedro Castillo. No obstant això, l'enquesta del Comercio-Ipsos mostra que la principal raó de votació a favor de Castillo va ser "perquè representava el canvi que el país necessita" (43 per cent).

En segon lloc apareix "evitar que el fujimorisme arribi al poder" (27%), seguit de "perquè entén millor a la majoria de la població (24%).

En canvi, en la votació per Keiko Fujimori el factor "anti" és el més fort: el 33% dels seus votants la van elegir "per evitar que el comunisme arribi al poder". En canvi, el 31% ho va fer perquè "tenia millors propostes" i el mateix percentatge va obtenir la resposta "entre les dues opcions, em va semblar la persona més preparada per al càrrec".

El Perú està a l'espera de conèixer el seu proper president, després de la disputada segona volta del passat 6 de juny, que va deixar Castillo, amb el 50,12 per cent dels vots, per davant de l'opció ultraconservadora que representa Fujimori, qui amb el 49,87 per cent de les paperetes ha demanat nul·litats d'actes.

Ara com ara, aquestes estan sota revisió al JNE, que ha començat ja a declarar-les infundades, mentre l'aspirant de Força Popular ha iniciat una campanya judicial per provar de revertir la situació.

Per la seva banda, missions diplomàtiques d'observadors de l'Organització d'Estats Americans (OEA) o la Unió Europea (UE), entre d'altres, han descartat irregularitats.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés