Actualitzat 12/07/2016 17:06

Cañete nega conflicte d'interès i diu sentir-se "legitimat" per seguir com a comissari

Miguel Arias Cañete
EUROPA PRESS

Titlla d'"absolutament fals" que hagi condonat un deute de 40 milions a FCC i diu que no ha parlat amb Rajoy d'aquests assumptes

BRUSSEL·LES, 12 jul. (EUROPA PRESS) -

El comissari d'Acció pel Clima i Energia, Miguel Arias Cañete, ha deixat clar aquest dimarts que no ha incorregut en cap conflicte d'interès i ha complert el Codi de Conducta de l'Executiu comunitari i per tant se sent "plenament legitimat" per continuar en el càrrec, després de donar explicacions a porta tancada a la comissió d'Assumptes Jurídics de l'Eurocambra per la seva presumpta implicació en els escàndols d''Acuamed' i els 'papers de Panamà'.

"Jo no tinc cap companyia, no tinc interessos a cap companyia petrolífera, la meva dona té tots els seus béns i drets declarats a Espanya i, per tant, em sento plenament legitimat per seguir exercint la meva funció de comissari", ha dit Cañete en declaracions a la premsa a la sortida de la compareixença, en què ha deixat clar que no ha parlat amb el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy. "Jo amb el president no parlo d'aquests temes" sinó d'altres "que tenen molt més interès per a Espanya", ha subratllat.

Respecte al cas d'Acuamed, Cañete ha rebutjat "absolutament" que condonés mentre era ministre d'Agricultura un deute a FCC de 40 milions d'euros com ha afirmat l'eurodiputada socialista, Iratxe García.

"És absolutament fals, perquè la meva única intervenció en el cas Acuamed va ser en un moment determinat, el 24 de febrer, en què hi havia diferències de plantejament entre l'Administració i la companyia FCC", ha explicat Cañete, que ha deixat clar que únicament va suggerir al president del Consell d'Administració d'Acuamed "demanar un informe jurídic" per "conèixer quina era la base sòlida d'Acuamed" per defensar "més bé" els seus interessos.

"Aquest informe es va demanar l'abril del 2010. Després vaig cessar a final del mes d'abril i jo no he participat en cap negociació posterior en l'emissió de l'esmentat informe", ha dit, i ha retret a l'eurodiputada socialista fer "una afirmació falsa". "I en política no val tot", ha dit, i alhora ha recordat que "tots" els documents, inclòs l'informe de l'advocacia de l'Estat ja estan disponibles perquè "s'ha aixecat el secret de sumari", quan se li ha preguntat per la petició del PSOE que aporti els informes tècnics independents que van avalar la decisió sobre FCC. "És innecessari. S'ha aixecat el secret de sumari", ha tancat.

PAPERS DE PANAMÀ, EMPRESA INACTIVA

Pel que fa a l'empresa esmentada als 'papers de Panamà', Rinconada Investments Group en què apareixia com a apoderada la seva dona i que alguns eurodiputats li han preguntat per què no figurava a la seva declaració d'interessos, Cañete ha recalcat que la companyia "estava inactiva" des del gener del 2010 i tenint en compte que "no fa cap activitat, no pot donar lloc a cap tipus de conflicte d'interessos". En aquest assumpte ha indicat que va consultar a la seva dona "sobre els seus interessos financers" quan va aparèixer l'empresa als papers i li va dir que "no en tenia cap que incorregués en conflictes d'interessos".

"Quan es van publicar els 'papers de Panamà', vaig poder verificar que aquesta companyia estava totalment inactiva des del gener del 2010. I que el compte corrent en què la meva dona tenia signatura autoritzada s'havia cancel·lat el gener del 2010", ha tancat, i alhora ha assegurat que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, "no" li ha demanat "cap explicació". "Quan van tenir lloc els 'papers de Panamà', vaig parlar amb el president i li vaig transmetre quina era la situació real i no vaig tenir cap altre problema", ha explicat.

VA VENDRE LES SEVES ACCIONS A EMPRESES PETROLIERES, SENSE OBLIGACIÓ

Cañete ha deixat clar a més que va vendre "la totalitat" de les seves accions a companyies petrolíferes "tan aviat" com el van nomenar comissari en nom d'"una transparència més gran" perquè "no tenia obligació de fer-ho".

"Les meves declaracions d'interessos reflecteixen la totalitat d'activitats professionals de la meva dona. No reflecteixen cap altre interès financer perquè no hi havia cap interès financer susceptible de generar un conflicte d'interessos", ha dit, després de deixar clar que durant la seva "carrera política" només ha "presidit" dues empreses "espanyoles" amb domicili a Ceuta i a Las Palmas de Gran Canària. "D'una de les companyies, de què era accionista, Havorad, estava establerta a Amsterdam", ha explicat, i ha insistit que és "una situació absolutament normal" al "mercat interior".

CAP TROBADA AMB LAMELA

Respecte al polèmic projecte de la mina d'urani de l'empresa Berkeley a Retortillo, el tercer gran assumpte pel qual li han preguntat els eurodiputats, Cañete ha insistit que el procediment d'autorització del projecte "va seguir les regles clarament de tramitació del (Tractat) d'Euratom) i no hi va haver "cap" instrucció.

"No vaig tenir cap trobada ni jo ni el meu gabinet amb el senyor (Manuel) Lamela en cap ocasió i per tant ha estat una actuació absolutament irreprotxable", ha tancat, en al·lusió a l'exalt càrrec del Ministeri d'Agricultura que després va assessorar Berkeley davant de la Comissió Europea per obtenir el vistiplau per al projecte.

Cañete ha assegurat que la compareixença li ha permès "aclarir moltes afirmacions inexactes" publicades als mitjans, que la seva situació com a comissari "és irreprotxable" i que té la consciència "absolutament tranquil·la". També ha defensat la seva feina a Brussel·les i la seva contribució per aconseguir l'acord sobre canvi climàtic a París, per avançar en la Unió Energètica o en el final de les subvencions als combustibles fòssils.

"He demostrat que, a cada moment, he complert les obligacions del Codi de Conducta de comissari", ha recalcat, i ha insistit que ha respost a les preguntes "que havien transmès" per escrit els grups polítics i a "preguntes a posterior", "en els termes que ha decidit el Parlament".

"Els senyors parlamentaris poden decidir el que vulguin. Jo sempre estic disposat a comparèixer en aquest Parlament", ha dit, i ha afegit que no tenen "cap inconvenient a fer-ho" quan se li ha preguntat si hi haurà més compareixences seves per donar més explicacions a l'Eurocambra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés