Actualitzat 15/01/2019 11:32

La Cambra dels Comuns, a un pas de deixar el Brexit i May a la corda fluixa


REUTERS

Totes les apostes donen per segur el rebuig parlamentari a l'acord de sortida del Regne Unit de la UE La primera ministra insta els diputats a fer "un segon cop d'ull" a l'acord abans de la votació clau

LONDRES, 14 Ene. (EUROPA PRESS) -

La Cambra dels Comuns serà aquest dimarts l'epicentre de la vida política no només del Regne Unit, sinó també de tota Europa. La votació de l'acord de divorci entre el Regne Unit i la UE sembla abocada a un 'no' que deixaria el Brexit i la primera ministra, Theresa May, en un escenari on comencen a esgotar-se ja les opcions.

Quan els britànics es van pronunciar per una estreta majoria a favor de la sortida de la UE al juny del 2016, pocs van vaticinar que, a una mica més de dos mesos de la data del Brexit --29 de març del 2019--, el país viuria un escenari tan convuls, sense un mínim consens que permeti concretar un acord per consumar un divorci amb garanties.

El cop definitiu a l'estabilitat política britànica va arribar al novembre, quan el Govern de May i la Unió Europea van anunciar un Tractat de Retirada que no va suscitar si més no unanimitat en el si del gabinet. Una cascada de dimissions va posar en dubte la supervivència d'un acord que, com s'ha esforçat per al·legar la 'premier', és "l'únic possible".

L'evident falta d'acord va forçar May a cancel·lar a última hora la votació prevista sobre l'acord a mitjan desembre, a la recerca de noves "garanties" per calmar els dubtes del sector crític, especialment pel que fa a l'aplicació i durada de la salvaguarda negociada per a la frontera irlandesa, teòricament un pla d'últim recurs.

Un mes més tard, i després que els líders europeus hagin deixat clar que no hi haurà cap renegociació del tractat, les garanties a les quals aspirava May han quedat reduïdes a uns pocs "aclariments" plasmats aquest dilluns per escrit per part dels presidents del Consell europeu, Donald Tusk, i de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Tusk i Juncker han insistit que la UE no desitja activar el pla d'emergència i han afirmat que, d'aplicar-lo després de la fase de transició --conclou en principi a finals del 2020--, només es farà de manera "temporal". Londres aspirava a obtenir un compromís concret de data, però des de Brussel·les s'han negat a aquest extrem.

May, per la seva banda, també ha considerat "infundats" els temors sobre la voluntat de totes dues parts. Així, ha sostingut en una carta que cap Govern britànic posarà en risc els acords de pau d'Irlanda del Nord ni permetrà una 'frontera dura' i que la UE té el "compromís" de començar a negociar tan aviat com el Parlament britànic doni el seu vistiplau a l'acord.

SENSE GARANTIES

Però és precisament aquest tràmit, el de l'aprovació parlamentària, el que més riscos comporta. Els diputats es pronunciaran aquest dimarts al final d'un debat de cinc dies que no ha variat gens les posicions dels diferents bàndols, de manera que May segueix sense convèncer els qui li recriminen haver negociat un mal acord.

Les quinieles publicades per diversos mitjans donen per segura la victòria del 'no' i fins i tot algunes, com la de Sky News, parlen d'una diferència de més de 200 vots. La BBC ha anticipat que serà una derrota sense precedents en la història parlamentària per al Govern, i més d'un centenar de diputats conservadors i del Partit Unionista Democràtic (DUP) votaran en contra seva.

El DUP es va erigir després de les eleccions de 2017 en el bastó del Partit Conservador per poder governar, però en els últims mesos ha marcat distàncies. El seu responsable parlamentari, Nigel Dodds, ha tornat a expressar els seus dubtes aquest dilluns, advertint que les paraules de Tusk i Juncker sobre una aplicació temporal del 'backstop' "no canvien gens" i no són "legalment vinculants".

En el Partit Conservador, són molts també els que defensen obertament el 'no'. L'exministre del Brexit Dominic Raab ha fet una crida als seus companys a rebutjar el Tractat de Retirada i ha criticat l'"alarmisme" del Govern per la possibilitat que el Regne Unit abandoni a finals de març la UE sense cap 'full de ruta'.

May, poc inclinada a entrar en futuribles durant aquests mesos, sí que ha al·ludit aquest dilluns durant una visita a una fàbrica la possibilitat que el seu pla no compti amb el beneplàcit d'una majoria de diputats i s'entri en una espècie de "paràlisi". En aquest escenari, considera més probable que la Cambra dels Comuns tombi el procés en el seu conjunt a què hi hagi una sortida a cegues de la UE.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés