Publicat 17/10/2019 16:44:02 +02:00CET

La Cambra dels Comuns convoca la sessió de dissabte per votar l'acord del Brexit

Boris Johnson parla a la Cambra dels Comuns
-/House Of Commons via PA Wire/d / DPA

LONDRES, 17 oct. (EUROPA PRESS) -

La Cambra dels Comuns ha convocat formalment una sessió dissabte --per primera vegada des del 1982-- perquè els diputats puguin votar el nou acord pel Brexit que han anunciat Londres i Brussel·les, i que no té garantit ara com ara el vistiplau dels diputats britànics.

La cambra baixa ha autoritzat sense cap votació la convocatòria de la sessió, que finalment es desenvoluparà en un format diferent al que requereix el Govern de Boris Johnson. L'executiu aspirava a resoldre tot el debat en una hora i mitja.

El líder del Partit Conservador, Jacob Rees-Mogg, va proposar un format en el qual Johnson es limitaria a exposar el resultat de les negociacions com a pas previ a una moció amb dues vies: "Aprovar un acord o aprovar una sortida sense acord".

No obstant això, el Govern ha vist com els seus plans s'han truncat amb l'aprovació d'una iniciativa que obre la porta a la presentació d'esmenes. La mesura ha tirat endavant amb 287 vots a favor i 275 en contra i suposa una altra derrota per a una administració que no té una majoria estable al Parlament.

El 19 d'octubre és una data clau perquè és el límit que introdueix la llei que van aprovar al setembre els diputats per aconseguir la ratificació d'un acord. En cas contrari, aquesta llei obliga Johnson a enviar una carta a Brussel·les per demanar una altra pròrroga i evitar una sortida abrupta a final de mes.