Actualitzat 15/11/2015 10:17

Una cadena d'atemptats deixa més de 120 morts i 200 ferits a París

Hollande adverteix que la "lluita" de França contra els responsables serà "implacable"

   PARÍS, 14 Nov. (EUROPA PRESS) -

   París s'ha convertit aquesta nit en escenari del terror. Més de 120 persones han mort i més de 200 han resultat ferides en diversos atacs simultanis contra locals d'oci i l'estadi de futbol de Saint Denis. El president francès, François Hollande, ha declarat l'estat d'emergència. "Els terroristes volen que tinguem por, però s'enfronten amb una nació que sap defensar-se", ha advertit.

   Tot ha començat a les 21.20 de divendres al carrer Carrillon, al desè districte, amb una explosió seguida d'un home armat que, a cara descoberta, ha obert foc contra els comensals dels restaurants Le Carrillon i de Le Petit Cambodge.

   Al mateix temps, al carrer Charonne, a l'onzè districte, dos homes armats han obert foc, també a cara descoberta, contra la terrassa del cafè La Belle Équipe. "Han disparat més de cent bales", ha contat un testimoni.

   També s'ha produït un petit tiroteig al mercat majorista de Les Halles, tot i que a penes es coneixen detalls d'aquest succés.

   Mentrestant, en un altre punt de París, s'escoltaven tres explosions a l'estadi de futbol de Saint Denis, on en aquell moment es jugava un partit amistós entre les seleccions de França i Alemanya. Pel que sembla, dues haurien estat obra de terroristes suïcides.

   El públic no ha estat conscient del que ocorria --creient que eren focs artificials, segons han relatat els testimonis-- fins que les forces de seguretat han evacuat del Stade de France a Hollande, que estava presenciant la trobada.

   El partit s'ha acabat de jugar (2-0 a favor de França) i després els espectadors s'han concentrat a la gespa a l'espera que les autoritats els permetessin abandonar el recinte, cosa que ha ocorregut poc després de manera ordenada.

OSTATGES

   La sala de concerts Bataclan, on actuava el grup 'Eagles of death metall', ha estat el principal objectiu. Allà, un grup de quatre terroristes ha obert foc a les portes i ha aconseguit colar-se a l'interior, on han pogut disparar fins a cinc ràfegues.

   En aquest cas, els atacants han decidit quedar i retenir les més de cent persones que hi havia a l'interior. Han romàs allà unes tres hores fins que les forces de seguretat han iniciat l'assalt, durant el qual els terroristes han activat els seus cinturons explosius.

   Els uniformats han aconseguit treure de l'interior de la sala alguns dels ostatges --a penes unes desenes--, però la xifra de víctimes ronda la centena.

   A això s'hi sumen uns 40 morts pels tirotejos dels districtes 10 i 11 i les explosions al Saint Denis, així com desenes de ferits, alguns dels quals estan greus. Els hospitals parisencs han activat el 'codi blanc' per respondre a la crisi.

   El balanç de ferits que estudia el diari francès 'Le Figaro' és de 215, entre els quals 83 estarien en estat greu. Després dels atacs, l'oficina del fiscal de París, François Molins, ha indicat que vuit terroristes han mort durant els esdeveniments, un ha estat abatut per la policia.

"LLUITA IMPLACABLE"

   Hollande ha denunciat "un atac terrorista sense precedents". "És un horror", ha dit en una declaració solemne a mitjanit, en què ha anunciat la mobilització "de totes les forces possibles" per "neutralitzar els terroristes" i garantir la seguretat de París.

   "Davant del terror, França ha de ser forta, ha de ser gran", ha afirmat, apel·lant a "la unitat nacional". "Els terroristes volen que tinguem por, però s'enfronten amb una nació que sap defensar-se", ha advertit.

   Hollande ha avançat que serà França qui prengui "la iniciativa" de "la lluita" contra els responsables d'aquesta massacre. "Serà implacable", ha asseverat des de Bataclan, on s'ha traslladat juntament amb part del seu equip de govern.

ESTAT D'EMERGÈNCIA

   El president francès ha declarat l'estat d'emergència, que implica el tancament temporal d'espais públics com sales de cines i concerts, l'arrest domiciliari de qualsevol persona considerada perillosa, la confiscació d'armes i més competències per efectuar registres.

   Hollande també ha ordenat controls a les fronteres "perquè les persones que han comès aquests crims puguin ser detingudes". El Ministeri d'Exteriors ha aclarit que les estacions de tren i els aeroports seguiran funcionant.

   Com a mesures específiques per a París, les autoritats han ordenat el primer toc de queda des de 1944 --demanant als habitants de la capital que no surtin de casa si no cal-- i han anunciat el desplegament de 1.500 militars.

   El Ministeri d'Educació, per part seva, ha informat a través d'un comunicat que els centres escolars i universitaris de la regió parisenca de l'Illa de França romandran tancats aquest dissabte.

   Hollande ha subratllat que la situació no està tancada, motiu pel qual ha convocat el Consell de Defensa a les 9.00 hores d'aquest dissabte i ha cancel·lat la seva assistència a la cimera de G20 que es farà aquest cap de setmana a Turquia.

   Amb l'objectiu de deixar registre dels testimonis de víctimes i testimonis dels atacs i afavorir la recerca de les persones desaparegudes, el Ministeri de l'Interior francès ha establert una plataforma a la seva pàgina web, com a eina addicional al telèfon d'emergència establert pel Govern.

SOLIDARITAT INTERNACIONAL

   La cadena d'atemptats de París ha suscitat una onada de reaccions a tot el món, en un any negre per a França després dels atacs terroristes contra la revista satírica 'Charlie Hebdo', un supermercat jueu i una fàbrica.

   El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha condemnat aquests "bàrbars i covards atacs terroristes" i el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha fet vots perquè els responsables siguin portats davant dels tribunals de justícia "com més aviat".

   "No és només un atac contra París ni contra França. És un atac contra tota la Humanitat i contra els valors universals que compartim", ha dit el president estatunidenc, Barack Obama, des de la Casa Blanca. Poc després, en una telefonada al mandatari francès, Obama ha ofert "el ferm i indestructible suport al poble de França", que ha definit com a "vell aliat i amic".

   El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha emfatitzat que es tracta d'"un ultratge contra França i contra Europa en el seu conjunt". "Avui, França està en la primera línia de la lluita contra el terrorisme, però no està sola", ha dit. "Aquesta és la lluita de tots els europeus" i de totes les persones "del món lliure", ha emfatitzat.

   En la mateixa línia, el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president espanyol, Mariano Rajoy, s'han declarat "commocionats" i han ofert al seu col·lega europeu tota l'ajuda necessària.

EL GRAN ATEMPTAT

   Els successos d'aquesta nit són els pitjors atacs terroristes soferts per França en tota la seva història i els segons en àmbit europeu, després dels ocorreguts l'11 de març del 2004 als trens de Madrid, que van deixar 193 morts.

   El palau de l'Elisi esperava des de feia temps una gran acció d'aquestes característiques a causa de l'activa participació de França en les intervencions militars a Àfrica i a Pròxim Orient contra els grups jihadistes.

   "Recordeu, recordeu el 14 de novembre a París. Mai oblidaran aquest dia, igual que els estatunidencs l'11 de setembre", resa un dels missatges que circulen pels fòrums jihadistes] vinculats a l'Estat Islàmic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés