Publicat 11/6/2020 16:40:30 +02:00CET

Burundi diu que el buit de poder després de la mort de Nkurunziza durarà "uns dies"

Pierre Nkurunziza, president de Burundi
PRESIDENCIA DE BURUNDI - Archivo

MADRID, 11 juny (EUROPA PRESS) -

El Govern de Burundi ha confirmat contactes amb el Tribunal Constitucional per tractar la successió del president Pierre Nkurunziza i ha afegit que aquest buit de poder continuarà "uns dies".

El portaveu de l'executiu Prosper Ntahorwamiye ha indicat en unes declaracions a la cadena de televisió britànica BBC que "ho han consultat al Constitucional", que "estudia el buit de poder".

Nkurunziza a l'agost havia de passar el testimoni al seu 'delfí', el general Evariste Ndayishimiye, guanyador de les presidencials del 20 de maig, en les quals l'oposició va denunciar frau.

Tot i que la Constitució burundesa fixa que el president de l'Assemblea Nacional, Pascal Nyabenda, ha d'assumir el càrrec de president interí, fonts oficials van apuntar a "circumstàncies excepcionals".

"S'estudia accelerar el jurament del general Ndayishimiye", van indicar en declaracions a Radio France Internationale, per assegurar que es miraria d'"evitar un període llarg d'incertesa".

D'altra banda, Ntahorwamiye ha desmentit la mort de la mare de Nkurunziza i ha assenyalat que "està malalta, però no morta", i no s'ha pronunciat sobre la malaltia que pateix.

Denise Nkurunziza, vídua del president, va tornar al país dimarts després de passar diversos dies ingressada a Kenya perquè presumptament va donar positiu en coronavirus, fet que han negat les autoritats.

El Tribunal Constitucional va confirmar la victòria de Ndayishimiye el 4 de juny i va declarar "nuls i sense efecte" els recursos de l'oposició per presumpte frau en les presidencials, parlamentàries i locals.

Les eleccions van estar marcades per la violència i Nkurunziza s'hi va presentar, malgrat que l'oposició denunciava que això violava l'acord de pau que va posar fi a la guerra civil (1993-2005).

Amb tot, es van celebrar enmig de la pandèmia de coronavirus i una setmana després que el Govern expulsés del país el cap de la delegació de l'OMS i tres integrants més de l'ens sense cap motiu.