Publicat 22/09/2020 22:49CET

Brussel·les presenta demà el seu pla per desbloquejar la reforma de l'asil

Una embarcació amb migrants llegaa l'illa grega de Lesbos
MARIOS LOLOS / XINHUA NEWS / CONTACTOPHOTO

   Espanya espera una reforma solidària i "realista" amb els retorns

   BRUSSEL·LES, 22 set. (EUROPA PRESS) -

   La Comissió Europea anunciarà aquest dimecres la seva proposta per desbloquejar la reforma d'asil i migració que els països de la UE tenen aparcada des de fa anys per les diferències sobre com gestionar les arribades irregulars. Brussel·les espera solucionar-les amb un mecanisme de solidaritat entre Estats membres i un reforç de les expulsions.

   La presidenta de l'Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, va avançar la passada setmana que l'objectiu de Brussel·les és "abolir" el reglament de Dublín que deixa tota la responsabilitat de l'acolliment als països d'entrada i crear un mecanisme de solidaritat que reequilibri el pes de l'acolliment entre els Vint-i-set, però sense aclarir com espera superar la negativa a tota solidaritat per part d'Hongria i Polònia.

   Per sustentar la fi de Dublín i cimentar el nou mecanisme --va detallar-- es comptaria amb una estructura combinada d'asil i expulsions: Brussel·les vol establir una "distinció clara" entre les persones que tenen dret a la protecció internacionals i els que no i, per tant, han d'abandonar la UE.

   Tot i així, la comissària d'Interior, Ylva Johansson, va matisar més tard que les regles de Dublín no desapareixeran, sinó que seran modificades per atendre a la realitat migratòria.

   La comissària va afirmar en una compareixença davant eurodiputats que no hi haurà més campaments com el de Mória a Lesbos (Grècia), que va quedar arrasat pel foc, perquè les condicions dels migrants eren inacceptables. Brussel·les treballa amb Atenes en un projecte pilot per aixecar un nou centre "més modern" que doni refugi a les 12.000 persones que es van quedar sense sostre després de l'incendi de Moria.

   Brussel·les defensa que la qüestió migratòria és "un desafiament europeu" i que tota la UE ha de contribuir a atendre les necessitats dels migrants. "Salvar vides en alta mar no és optatiu", va dir Von der Leyen fa una setmana, i va reclamar als països complir amb les seves "obligacions legals i morals".

ESTATS AMB MÉS PRESSIÓ MIGRATÒRIA

   Els països en la primera línia de la pressió migratòria, com és el cas d'Itàlia, Grècia o Espanya pels fluxos en el Mediterrani, esperen amb recel la proposta de Von der Leyen per temor al fet que la fórmula dissenyada plantegi una "solidaritat a la carta", segons fonts diplomàtiques.

   Brussel·les assegura des de fa setmanes que la seva proposta comptarà amb un mecanisme de solidaritat "forta" per assegurar que es reparteix la càrrega de l'acolliment entre els Estats membre en cas que un o diversos països s'enfrontin a una pressió migratòria que no pugui gestionar.

FRACÀS DE L'ANTERIOR PROPOSTA

   Aquest principi ja va ser una de les claus d'una proposta anterior de la Comissió de Jean-Claude Juncker, que va fracassar per la negativa ferma de països com Hongria o Polònia a assumir cap tipus de responsabilitat en aquest repartiment.

   Per això, els serveis de Johansson i del vicepresident responsable de Migració, Margaritis Schinas, treballen en una proposta que combinarà aquest "mecanisme de solidaritat" amb un reforç de la frontera exterior, a través de la guarda europea de fronteres i de la lluita contra les màfies que trafiquen amb persones.

   El nou model també vol potenciar la cooperació amb els països de sortida i trànsit dels migrants irregulars, amb la finalitat d'agilitar les expulsions de les persones que no obtinguin la protecció de refugiat en la UE. Una altra de les idees que l'Executiu comunitari rescata de projectes anteriors és la de crear canals legals i estables d'entrada a la UE.

ESPANYA ESPERA UNA PROPOSTA "REALISTA"

   Espanya espera que la proposta de reforma de la política d'asil i migració que aquest dimecres presentarà la Comissió Europea tingui con a base el principi de solidaritat entre Estats membres que reclamen els països en primera línia i sigui "realista" amb les possibilitats d'expulsió dels migrants que arribin de manera irregular a la UE, denegant-los la protecció internacional.

   "Per descomptat, la qüestió de la solidaritat és una de les qüestions essencials que han de recollir-se, veurem com es plasma", ha dit el secretari d'Estat per a la UE, Juan González-Barba, a la premsa a Brussel·les, en vísperes de la presentació de la reforma. El Govern de Pedro Sánchez espera també que es reculli la idea d'una "cooperació generalitzada" amb els països de trànsit i origen dels fluxos migratoris, la qual cosa passa també per oferir-los finançament "adequat".

   Les posicions de les capitals de cara a aquesta reforma són "molt diferents": les demandes dels països en primera línia de la pressió migratòria s'allunyen de les dels que són lluny de la frontera exterior de la UE, tot i ser la destinació final dels migrants, que arriben a sòl europeu cercant protecció internacional en aquests països.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés