Publicat 14/5/2020 15:22:00 +02:00CET

Brussel·les demana passar gradualment de plans d'alerta a mesures menys intrusives durant el desconfinament

Un bar amb separadors al municipi d'Almonte, Huelva
María José López - Europa Press

BRUSSEL·LES, 14 maig (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta de la Comissió Europea responsable d'Estat de Dret, Vera Jourová, ha avisat aquest dijous que la desescalada del confinament als estats membres ha d'obligar els governs a "reemplaçar" progressivament els estats d'excepció i alerta per mesures "menys intrusives".

"La UE entra en una fase nova en la qual algunes mesures que s'han pres per protegir la salut pública s'aniran relaxant gradualment. Això vol dir que els estats d'emergència que donen poders excepcionals als governs s'haurien de retirar o reemplaçar progressivament per mesures menys invasives", ha indicat.

La comissària txeca ha fet aquest avís en un ple a l'Eurocambra sobre l'amenaça de l'estat de dret a Hongria, on el primer ministre conservador, Viktor Orbán, ha decretat un estat d'emergència que amoïna Brussel·les perquè és il·limitat i preveu penes de presó per difondre informació falsa.

Jourová ha explicat als eurodiputats que els seus serveis examinaran tots els pans d'alarma que han decretat els Vint-i-set i que les conclusions es reflectiran en l'informe anual sobre estat de dret als països socis que es publicarà a final d'any.

Amb tot, la vicepresidenta comunitària ha recalcat que, tot i que avaluarà l'impacte en els drets fonamentals dels ciutadans i la situació a "tots els estats membres", la deriva antidemocràtica a Hongria és la que genera més preocupació.

Brussel·les, ha afegit Jourová, intueix que diverses de les mesures que ha imposat el primer ministre conservador d'Hongria violen el dret comunitari i analitzarà tots els decrets per decidir si engega un procediment d'infracció.

Contador