Publicat 03/02/2014 13:32

Brussel·les demana a Espanya que vigili el finançament il·legal dels partits

El 95% dels espanyols creu que la corrupció és un problema "molt estès" al seu país

BRUSSEL·LES, 3 febr. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha reclamat aquest dilluns a Espanya que prengui mesures per a una major vigilància del finançament dels partits polítics per detectar irregularitats i que reforci el règim de sancions, com a part de les mesures per combatre la corrupció al país.

En un informe sobre la corrupció a Espanya, Brussel·les demana una auditoria externa anual per a cada formació política i que publiquin en línia el seu compte de resultats, inclosos els préstecs, i alhora recomana "prestar major atenció a la supervisió dels riscos associats a les donacions procedents d'empreses que tinguin contractes amb l'Estat".

El document, de 16 pàgines, repassa les reformes empreses els últims anys pel Govern, com, per exemple, la Llei de Transparència que considera un "important pas endavant", però insuficient perquè no té "garanties suficients per a la independència" del seu mecanisme de control.

També es fa ressò, tot i que sense anomenar-los explícitament, d'algun dels casos més sonats a Espanya, com la investigació que afecta "a un extresorer d'un partit polític i gairebé 90 destacats polítics, empresaris i banquers acusats de pràctiques corruptes", referint-se al 'cas Bárcenas'.

Un altre dels principals problemes que assenyala l'executiu comunitari en la lluita contra la corrupció a Espanya és l'eficàcia "insuficient" dels "controls i equilibris" en la despesa pública a nivell regional i local.

"Les àmplies competències atribuïdes --a les regions i municipis-- no es corresponen de manera equilibrada amb una rendició de comptes adequada", indica el text.

A més, apunta l'"alt risc" de corrupteles en els sectors de la construcció i la recollida d'escombraries d'acord a l'alt nombre d'investigacions iniciades en aquests sectors per irregularitats en l'adjudicació de contractes públics.

Segons les dades d'Eurobaròmetres recents, el 95% dels espanyols creu que la corrupció és un problema "molt estès" al seu país, davant de la mitjana del 76% en el conjunt de la UE, i el 63 % dels espanyols (la mitja més alta de tota la UE) creu que la corrupció li ha afectat personalment en la seva vida quotidiana.

A la presentació del seu primer informe sobre la lluita contra la corrupció a la Unió Europea, amb conclusions per a tots els Estats membres, la comissaria d'Interior, Cecilia Malmstrom, ha alertat que les pràctiques corruptes tenen un cost de "120.000 milions d'euros cada any" per a la Unió europea i ha lamentat que, si bé molts dels estats membre tenen lleis específiques per lluitar contra aquests delictes, no sempre les apliquen.

"Les institucions (de vigilància) estan aquí, però no sempre funcionen", ha dit la comissaria en una roda de premsa a Brussel·les, en què també ha indicat que la crisi econòmica sembla haver "impulsat" els casos de corrupció a la UE, sobretot a escala regional i local, però ha advertit que no existeixen dades específics per ser aquest la primera anàlisi que es realitza.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés