Actualitzat 07/09/2015 09:52

Brussel·les demana a Espanya que aculli prop de 15.000 refugiats més en dos anys

Espanya és el tercer país al qual més esforços d'acollida es demanen, per darrere d'Alemanya i França

   BRUSSEL·LES, 7 Set. (EUROPA PRESS) -

   La Comissió Europea demanarà aquest dimecres a Espanya que aculli 14.931 refugiats més que es troben a Itàlia, Grècia i Hongria en els pròxims dos anys per contribuir a resoldre la crisi de refugiats, que s'ha aguditzat enormement a partir d'aquest estiu.

   L'Executiu comunitari va confirmar divendres passat que demanarà als Governs europeus que acullin uns altres 120.000 refugiats d'Itàlia, Grècia i Hongria en un nou mecanisme de reubicació temporal que proposarà aquest dimecres en el marc d'un paquet de mesures per fer front a la crisi de refugiats.

   La Comissió proposa que 54.000 refugiats actualment a Hongria siguin reubicats a altres països de la UE, 50.000 de Grècia i 15.600 d'Itàlia, xifres que representen el 62% dels refugiats arribats en els últims mesos als tres països.

   Espanya és el tercer país al qual més esforços d'acollida demanarà la Comissió Europea, amb la petició que en rebi 14.931 més, segons l'esborrany de la proposta de Brussel·les, que ha estat filtrada pel diari holandès 'De Volkstrant'.

   La Comissió Europea demanarà a Alemanya que aculli 31.443 refugiats i a França, 24.031, els dos països que més esforços hauran de fer segons la proposta de la Comissió Europea.

   Polònia, un dels països que ha rebutjat de manera contundent qualsevol sistema de quotes, haurà d'acollir 9.287 refugiats; Països Baixos, 7.214; Bèlgica, 4.564; Suècia, 4.469; Àustria, 3.640; Finlàndia, 2.398; Portugal, 3.074, i Romania, 4.646.

   República Txeca i Eslovàquia, dos dels països que juntament amb Hongria i Polònia encapçalen el rebuig a un repartiment basat en quotes obligatòries juntament amb els bàltics, haurien d'acollir respectivament 2.978 i 1.502 refugiats.

   Els països que menys refugiats addicionals haurien de rebre són Malta (133), Xipre (274), Estònia (373), Luxemburg (440), Letònia (526),  Eslovènia (631), Lituània (780), Croàcia (1.0649) i Bulgària (1.600).

AJUDA DE 6.000 EUROS

   L'Executiu comunitari donarà una ajuda de 6.000 euros per refugiat acollit a cada Estat membre, tot i que també està estudiant un sistema que permetria a un país pagar si rebutja acollir els refugiats que li toquen, cosa que a més haurà de justificar degudament a la Comissió.

   Regne Unit, Irlanda i Dinamarca no estan obligats a participar en el mecanisme d'acord amb els Tractats de la Unió tot i que poden fer-ho a títol individual.

   La nova proposta és al marge del primer mecanisme de reubicació temporal de 40.000 refugiats que la Comissió va proposar als Governs el maig per ajudar Itàlia i Grècia.

   Els estats membre, que no han aprovat formalment aquesta proposta, només han ofert acollir-ne 32.256, inclosos 1.300 per Espanya, però de manera voluntària i no d'acord amb un sistema de quotes obligatori, com va proposar l'Executiu comunitari inicialment.

   La Comissió Europea també proposarà dimecres la creació d'un mecanisme de reubicació permanent, que s'activarà de manera automàtica per ajudar qualsevol Estat membre a afrontar una situació d'emergència.

PAÏSOS D'ORIGEN SEGUR

   Alhora, proposarà una llista europea harmonitzada de països d'origen segur, en què inclourà els països candidats a l'adhesió a la UE --Sèrbia, l'Antiga República Iugoslava de Macedònia i Albània, així com Turquia-- i que permetria agilitar el processament de les demandes d'asil.

   A la pràctica, contribuirà a agilitar la devolució de les persones que no tenen dret a asil. Actualment, diversos països de la UE ja tenen llistes a nivell nacional, inclòs Espanya, però difereixen de país a país i no són obligatòries. Brussel·les també proposarà un pla per agilitzar les devolucions amb ajuda de l'agència europea de control de fronteres, Frontex.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés