Actualitzat 11/12/2019 16:17:36 +00:00 CET

Brussel·les pretén mobilitzar 100.000 milions en set anys per finançar la transició climàtica

HANDOUT - 11 December 2019, Belgium, Brussels: European Commission President Ursula von der Leyen gives a press statement on the European Green Deal. Photo: Jennifer Jacquemart/European Commission/dpa -
Jennifer Jacquemart/European Com / DPA

BRUSSEL·LES, 11 des. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea vol mobilitzar 100.000 milions d'euros entre el 2021 i 2027 per impulsar la transició "irreversible" cap a una economia lliure d'emissions de diòxid de carboni a les regions comunitàries més depenents de la producció de combustibles fòssils.

Brussel·les ha presentat aquest dimecres el Pacte Verd Europeu, el seu full de ruta climàtic de cara als propers anys, que no obstant això no especifica quin serà el pressupost específic de l'anomenat Fons per a una Transició Justa.

Les autoritats europees es reservaran aquesta xifra fins al gener, però fonts comunitàries parlen d'un forquilla de 7.000 i 8.000 milions als quals els estats podran afegir fons de cohesió o préstecs del Banc Europeu d'Inversions (BEI).

D'aquesta manera, l'executiu comunitari confia que els diners inicials serveixin per mobilitzar inversions que superin els tres dígits. És a dir, que arribi a 100.000 milions d'euros per a tot el període comprès entre el 2021 i 2027 i a compartir entre totes les regions europees que hi tindran accés.

Aquesta guardiola és un dels punts estrella del Pacte Verd Europeu amb el qual la Comissió vol guiar l'estratègia 'verda' del bloc. Es tracta d'un full de ruta que s'anirà materialitzant els propers mesos a través de propostes legislatives, entre elles la primera llei climàtica europea, que l'executiu comunitari presentarà al març per cristal·litzar en un text legal l'objectiu d'aconseguir la neutralitat climàtica a meitat de segle.

En aquest context, Brussel·les vol que tota l'estratègia estigui guiada per una ambició climàtica del bloc en matèria climàtica, que quedarà patent l'estiu del 2020 amb una revisió a l'alça de l'objectiu de reducció d'emissions de diòxid de carboni (CO2) el 2030, que actualment està fixat en el 40%.