Actualitzat 6/10/2019 16:13:05 +00:00 CET

Londres assegura que no demanarà a cap país que veti una pròrroga addicional per la sortida de la UE

Boris Johnson
Victoria Jones/PA Wire/dpa

LONDRES, 6 oct. (Reuters/EP) -

El Govern britànic ha negat que hagi demanat a altres països euroescèptics de la UE el veto a una possible pròrroga de la data límit de la sortida del país del bloc per forçar la negociació amb Brussel·les més tard del 31 d'octubre.

"Mai no he sentit cap conversa seriosa sobre aquest tema", ha declarat el ministre d'Habitatge, Robert Jenrick, a la cadena Sky News. "Amb tot el respecte, és parlar per parlar", ha respost a una informació de 'The Telegraph' on s'avançava que el primer ministre britànic, Boris Johnson, estava explorant un possible "veto hongarès" de cara a qualsevol pròrroga del Brexit.

"O hi ha acord amb la UE o no n'hi ha", va negar Johnson després, "però retard cap". No obstant això, el conservador 'Telegraph' va informar que tres ministres de Johnson es van reunir dijous amb el ministre d'Exteriors hongarès, Peter Szijjarto.

Johnson, ha demanat a la Unió Europea que doni un "salt" per aproximar postures amb Londres per facilitar un Brexit a mig camí entre les pretensions de les dues parts, com el mandatari diu haver fet aquesta setmana amb la presentació de diverses propostes alternatives.

Johnson havia plantejat a la Comissió Europa un pla amb el qual aspira a "retirar" la salvaguarda d'emergència per la frontera irlandesa a canvi d'un nou pla de quatre anys que inclou una nova zona amb normes comunes per permetre el trànsit de "tots els béns" però una ruptura amb la unió aduanera.

"Sí, hem fet concessions, i n'estic segur que no tots estaran contents amb això. Però això és una negociació i aconseguir l'acord que tots volem ha de requerir inevitablement un intercanvi de tots dos costats", ha assenyalat Johnson.

"Tal com ho veig, les meves propostes representen un salt del Regne Unit des d'una illa fins a la meitat del riu", segons una columna de Johnson publicada a 'The Sun'. "Per aconseguir un acord de sortida, la UE ha de saltar des del seu costat, i mostrar la seva voluntat per aconseguir un pacte que el Parlament britànic pugui aprovar", ha afegit.