Actualitzat 5/9/2019 16:19:15 +00:00 CET

El Govern britànic presentarà de nou a votació el dilluns el seu pla per convocar eleccions

August 22, 2019 - Paris, France: British Prime Minister Boris Johnson arrives at the Elysee palace to discuss Brexit with French President Emmanuel Macron (not in frame) ahead of the G7 summit in Biarritz. (Mehdi Chebil/Contacto)
Mehdi Chebil

LONDRES, 5 set. (EUROPA PRESS) -

El Govern del Regne Unit presentarà una nova moció davant la Cambra dels Comuns perquè els diputats tornin a pronunciar-se el dilluns sobre els plans del primer ministre, Boris Johnson, de celebrar eleccions anticipades a mitjans d'octubre, abans de la teòrica data del Brexit.

El líder del Partit Conservador a la Cambra dels Comuns, Jacob Rees-Mogg, ha confirmat aquest dijous el segon intent, un dia després que no aconseguís el suport necessari per treure les urnes el 15 d'octubre, com reclamava Johnson.

El Partit Laborista i el Partit Liberal Demòcrata han deixat clar que no recolzaran cap convocatòria electoral si no hi ha garanties que no es produirà una sortida sense acord de la Unió Europea. L'oposició espera concloure el dilluns la tramitació parlamentària de la llei que bloquejarà un Brexit caòtic.

Rees-Mogg ha aclarit que l'activitat parlamentària no se suspendrà fins que es completin els tràmits relatius a aquesta llei, atès que està previst que la setmana vinent es paralitzi la Cambra dels Comuns per petició expressa del Govern de Johnson.

Per aconseguir la convocatòria electoral, l'Executiu ha d'aconseguir el suport de dues terceres parts de la cambra. El dimecres, però, es va quedar lluny d'aquest llindar de 434 diputats en obtenir únicament el suport de 298, en un context marcat per l'abstenció d'un gran nombre de diputats.

Aquesta via és la més ordinària però no l'única mitjançant la qual el Govern podria forçar la convocatòria electoral, ja que la BBC ha recordat que també podria plantejar una llei específica que solament requeriria el suport d'una majoria simple.