Publicat 04/10/2014 11:26

El Brasil escull entre la continuïtat de Rousseff o un gir al centre amb Silva, la sorpresa de la campanya

Dilma Rousseff y Marina Silva
FACEBOOK

La campanya electoral ha estat marcada pel meteòric ascens de Marina Silva després de la mort d'Eduardo Campos

RIO DE JANEIRO, 4 oct. (EUROPA PRESS) -

El Brasil, una de les majors democràcies del món, elegirà aquest diumenge si segueix confiant en les polítiques d'esquerra del Partit dels Treballadors (PT) de Dilma Rousseff, o si per contra es decanta cap a propostes més centristes de la candidata Marina Silva --Partit Socialista Brasiler (PSB)--, la forta irrupció de la qual ha estat la principal sorpresa de la campanya.

El principal sobresalt es va produir a mitjans d'agost, quan el candidat del PSB, Eduardo Campos, va morir després d'estavellar-se l'avioneta en què viatjava. Als pocs dies, la seva candidata a vicepresidenta, Marina Silva, va ocupar el seu lloc i va començar a pujar com l'espuma en les enquestes d'intenció de vot. En els primers quinze dies va arribar a empatar amb Rousseff, que fins aleshores tenia gairebé assegurada la reelecció.

Molts brasilers agraïen així que Silva prengués la iniciativa i es col·loqués en la primera línia de la política, ja que des del principi molts no entenien per què anava a ser la mà dreta de Campos si era molt més popular que ell. Silva, exministra del PT amb Luiz Inácio Lula da Silva, va sortir del partit desencantada i en els últims mesos va intentar captar el descontentament del carrer presentant-se com una alternativa a la vella política.

Però l'efecte del 'huracà Marina', com el van batejar alguns, no va durar molt temps. Des de principis de setembre Rousseff es va recuperar i va tornar a oscil·lar entre el 35% i el 40% d'intenció de vot, mentre que l'exlíder ecologista va recular a la franja d'entre 20% i 25%. La presidenta va posar èmfasi en algunes contradiccions de la candidata i va onejar la bandera de la por, advertint que el seu programa econòmic faria inviable la continuïtat de les polítiques socials del PT.

La campanya semblava una contesa entre totes dues, en què el líder del Partit de la Socialdemocràcia Brasilera (PSDB), el liberal Aécio Neves, poc havia de fer. Fins i tot es va especular amb la seva renúncia abans de temps. Tot i això, als últims dies va remuntar i ja podia disputar-li a Silva el passi al segon torn, ja que tots dos estan gairebé empatats com a segona preferència dels brasilers.

Així doncs, el resultat electoral serà un misteri fins a l'últim moment, tot i que el triomf de Rousseff està gairebé assegurat. Segons l'última enquesta Datafolha, divulgada aquest dijous, Rousseff té un 40% d'intenció de vot, molt per davant de Silva (24%) i Neves (21%). En un hipotètic segon torn l'actual presidenta seria reelegida amb un 48% dels vots respecte del 41% de Silva.

Així, és més que probable que cap candidat superi el 50% dels sufragis, per la qual cosa els dos primers hauran d'enfrontar-se un altre cop, en una segona volta que es farà el 26 d'octubre. En aquest hipotètic escenari l'actual presidenta seria reelegida amb un 48% dels vots respecte del 41% de Silva.

ESQUERRES AMB MATISOS

Rousseff ha dissenyat tota la seva campanya com un plebiscit al voltant de la continuïtat de les conquistes socials de l'esquerra que es van iniciar amb el Govern del seu antecessor i padrí polític, Lula. Tant Silva com Neves assumeixen l'èxit d'aquests programes i han promès que continuaran, per exemple, amb la 'Borsa Família', que atén més de 56 milions de persones amb escassos recursos. Tot i això, hi ha alguns matisos i les diferències més notables apareixen al parlar d'economia.

En línies generals Rousseff vol mantenir la seva política econòmica, estimulant el crèdit a través dels bancs públics, controlar la despesa pública intervenint en preus regulats (com la gasolina, per exemple) i mantenir la inflació dins de les metes establertes, però de manera flexible, tenint més en compte el sostre que els valors del centre.

Silva, en canvi, tot i haver militat al PT durant més de 20 anys i liderar un partit socialista apareix més escorada cap al centre, sobretot en relació amb temes com el matrimoni homosexual o l'avortament, on manté postures molt conservadores. Des del principi ha subratllat la necessitat de recompondre la confiança per facilitar les inversions, i de seguida es va convertir en la candidata favorita de l'elit empresarial davant de l'escassa rellevància del PSDB, tradicional defensor dels seus interessos.

De fet, el PT i altres sectors de l'esquerra van criticar durament que gran part de l'equip econòmic que assessora a Silva estigui format per persones lligades d'una manera o una altra al PSDB, el partit de Neves. El líder 'tucano' defensa una menor intervenció de l'Estat en l'economia i les seves conviccions liberals en l'econòmic van de la mà amb posicions conservadores en el social. Les seves possibilitats de convertir-se en president són molt escasses, el que en la pràctica significa que al Brasil seguirà governant l'esquerra. Falta veure quina d'elles.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés