Publicat 1/1/2019 20:35:14 +01:00CET

Brasil.- Bolsonaro promet "protegir" la democrcia brasilera alliberant-la de les "amarres ideolgiques"

MADRID, 1 gen. (EUROPA PRESS) -

El nou president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha proms aquest dimarts "protegir" la democrcia brasilera alliberant-la de les "amarres ideolgiques", al mateix temps que ha ratificat algunes de les seves promeses electorals, com "combatre la ideologia de gnere" i "posar en valor les tradicions judeo-cristianes", en el primer discurs que ha ofert després de prendre possessió del crrec.

Bolsonaro ha indicat al Congrés Nacional que la seva prioritat ser "protegir i donar vigor a la democrcia brasilera", després d'una srie de governs que ha qualificat d'"irresponsables" perqu --al seu judici-- van conduir al gegant sud-americ "a la major crisi tica, moral i econmica de la seva histria".

"Tenim una oportunitat única de rescatar el nostre país i l'esperana dels nostres compatriotes (...) Anem a unir al poble i a posar en valor les famílies i les tradicions judeo-cristianes. El Brasil tornar a ser un país lliure d'amarres ideolgiques", ha afirmat.

En la seva opinió, "el biaix polític" és el que va convertir l'Estat brasiler en "ineficient i corrupte", per la qual cosa s'ha marcat com a objectiu acabar amb aquesta parcialitat ideolgica fent "reformes estructurals que seran essencials per a la salut financera i la sostenibilitat dels comptes públics".

Com a mesures concretes, ha reiterat que acabar amb "la ideologia de gnere" a les aules per preparar als alumnes per al mercat de treball, no per a la militncia política, i ha confirmat la seva intenció de combatre la corrupció i la violncia.

Bolsonaro ha reconegut que ser "un treball ardu" per ha confiat que comptar amb el suport dels brasilers. "El Brasil iniciar un nou capítol de la seva histria en el qual tornar a ser vist com un país fort i puixant (...) el Brasil per sobre de tot i Déu per sobre de tots", ha resolt.

PRESA DE POSSESSIÓ

El líder ultradret ha pres possessió del crrec en una solemne cerimnia celebrada aquest dimarts al Congrés Nacional, a Brasília, en la qual tant ell com el seu vicepresident, Hamilton Mourao, han proms protegir la Constitució i les lleis, segons informa la premsa local.

A continuació, Bolsonaro, acompanyat per la seva dona, Michelle, s'ha dirigit el Palau de Planalto, seu del Govern, per designar oficialment als seus 22 ministres, els noms dels quals ha avanat en les últimes setmanes a través de xarxes socials, i donar un discurs dirigit a la nació.

Després d'aix, la cerimnia seguir en el Palau d'Itamaraty, que alberga el Ministeri d'Exteriors, on donar una recepció oficial als emissaris internacionals. D'acord amb la Cancelleria, han assistit deu caps d'Estat i de Govern, incls el president bolivi, Evo Morales.

"Acompanyem en la seva possessió al germ president, Jair Bolsonaro, amb la convicció que les relacions Bolívia-Brasil tenen arrels profundes de llaos de germanor i complementarietat dels nostres pobles", ha escrit en Twitter el líder indígena.

Morales és l'únic representant de l'anomenada corrent bolivariana perqu Bolsonaro va retirar la invitació que l'anterior Govern de Michel Temer havia formulat al veneol Nicolás Maduro, el nicaragüenc Daniel Ortega i el cub Miguel Díaz-Canel per considerar que són "dictadors".

BANY DE MASSES

Milers de persones s'han congregat als voltants del Congrés Nacional, arribant a depassar el cordó de seguretat, per seguir la cerimnia d'investidura en unes pantalles gegantes collocades en l'exterior.

Segons els mitjans brasilers, el públic --d'unes 7.000 persones, d'acord amb estimacions inicials-- ha esclatat de goig quan Bolsonaro ha anunciat la seva ofensiva contra la "ideologia de gnere".

Uns 12.000 militars i policies s'han desplegat aquest dimarts als carrers de Brasília per garantir la seguretat durant la jornada. El Cos de Bombers del Districte Federal ha ats 27 incidents, per cap greu.