SARAJEVO, 26 Gen. (Reuters/EP) -
El líder de la Presidència tripartida de Bòsnia i Hercegovina, Dragan Covic, ha anunciat que el país sol·licitarà l'adhesió formal a la Unió Europea el 15 de febrer, tot i que no s'espera que el país ingressi en el bloc abans del 2025 a causa de les fortes reformes polítiques i administratives que ha d'emprendre.
"La presidència del Consell de la UE, que actualment assumeix Països Baixos, ha donat una data clara i definitiva per remetre la sol·licitud el 15 de febrer", ha assenyalat Covic. "És raonable que tinguem l'estatus de candidat per a principis del pròxim any", "crec profundament que es tracta d'una gran oportunitat per a Bòsnia i Hercegovina", ha afegit.
Tot i això, els observadors del procés han expressat els seus dubtes sobre que el país pugui ingressar en el bloc comunitari abans del 2025. En aquest sentit, Bòsnia encara ha de desenvolupar dures reformes de difícil aplicació donat el descentralitzat sistema de govern, que divideix el lideratge del país en una presidència tripartida que representa les diferents ètnies del país, segons allò establert en el tractat de pau del 1995.
A més, Bòsnia pateix constants amenaces d'independència dels serbobosnians, que no descarten fer un referèndum per reivindicar els seus drets secessionistes i constituir la seva pròpia regió autònoma.
A diferència d'altres països balcànics, Bòsnia s'ha quedat enrere en l'adhesió a la UE per les divisions ètniques presents a la regió després de la desintegració de la República de Iugoslàvia, que va culminar en un conflicte bèl·lic que va assolar al país entre 1992 i 1995 i en què al voltant de 100.000 persones van morir.
Les aspiracions comunitàries de Bòsnia han rebut un fort impuls després de la iniciativa conjunta llançada l'any passat per Alemanya i el Regne Unit per propiciar el desenvolupament econòmic i les reformes a la regió amb el suport de fons europeus i a canvi d'una major integració. La iniciativa es va instaurar després d'anys fallits de reformisme i una situació d'agitació civil durant el mes de febrer de 2014 --motivada per la inèrcia política, els alts nivells de desocupació i una corrupció descontrolada--.
La Comissió Europea, el braç executiu de la UE, ha assenyalat que abonarà les reformes a Bòsnia amb un pressupost d'entorn de 1.000 milions d'euros a desemborsar en els pròxims tres anys, juntament amb una inversió de 500 milions per millorar les infraestructures del país.