Publicat 29/5/2019 16:20:27 +02:00CET

Boris Johnson, citat davant d'un tribunal per haver mentit presumptament als ciutadans sobre el Brexit

Boris Johnson visits Scotland
Andrew Parsons

LONDRES, 29 maig (Reuters/EP) -

Boris Johnson, el preferit per reemplaçar Theresa May com a primer ministre del Regne Unit, haurà de comparèixer davant d'un tribunal per les denúncies que apunten que va mentir a la població sobre el Brexit, segons ha dictaminat aquest dimecres una jutge.

La jutge del Tribunal de Magistrats de Londres ha sentenciat que Johnson, antic ministre d'Exteriors, ha de respondre davant de les denúncies particulars que va cometre tres delictes de conducta indeguda en un càrrec públic.

Les denúncies tenen a veure amb les afirmacions que va fer Johnson en la campanya abans del referèndum del 2016 i després, quan va ser un dels principals defensors de la sortida del Regne Unit de la UE. Els britànics van decidir per un 52 per cent abandonar el bloc.

"Durant tots dos períodes de temps, el demandat va mentir repetidament i va enganyar els britànics respecte al cost de pertànyer a la UE, va dir expressament, va donar suport o va interferir que el cost era de 350 milions de lliures la setmana", diu la denúncia contra Johnson.

En la seva resolució escrita, la jutge del districte Margot Coleman ha assenyalat que les acusacions no estan demostrades però ha considerat que Johnson ha d'enfrontar-se a un judici. "Havent considerat tots els factors rellevants, estic satisfeta que aquest és un cas adequat per emetre les citacions requerides pels tres delictes", ha indicat Coleman.

"Això significa que a l'acusat proposat se li demanarà assistir a aquest tribunal per a una vista preliminar i que el cas després serà enviat al Tribunal de la Corona per al judici", ha afegit.

En les seves al·legacions al tribunal, els advocats de Johnson van dir que la denúncia va ser una estratagema amb finalitats merament polítiques. "Cap de les interlocutòries objecte de queixa es van produir en el curs de les obligacions directes parlamentàries o com a alcalde (de Londres) de Johnson, sinó en el curs de la campanya política", van subratllar.

el més llegit

 1. 1

  Els treballadors autoconfinados en una residència de Lleida tornen a la seva casa

 2. 2

  Coronavirus.- Badalona (Barcelona) recomana no anar als horts municipals per evitar contagis

 3. 3

  Un centenar de voluntaris de L'Hospitalet (Barcelona) ajuden persones vulnerables

 4. 4

  ERC crea un grup de treball per a la "reconstrucció del país" després de la pandèmia

 5. 5

  Moren tres persones en un accident amb dos camions i un cotxe a Cornellà