Publicat 18/1/2020 18:14:23 +01:00CET

Boris Johnson celebrarà el Brexit amb un discurs i un espectacle de llums

El primer ministre britànic, Boris Johnson.
Kirsty O'connor/PA Wire/dpa

Els esdeveniments es faran en paral·lel als programats per Farage

LONDRES, 18 gen. (DPA/EP) -

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha anunciat aquest divendres que celebrarà el dia del Brexit, previst per al proper 31 de gener, amb un discurs i un espectacle de llums que tindrà un compte enrere.

Els esdeveniments organitzats pel Govern a Downing Street s'enfrontaran a la "festa de celebració del Brexit" impulsada pel líder del Partit del Brexit, Nigel Farage, que ha convidat Johnson a unir-se a la seva celebració prop de la plaça del Parlament.

Els partidaris del Brexit han organitzat també esdeveniments més petits en altres pobles i ciutats, si bé l'entusiasme generat entre els britànics per aquesta data ha disminuit.

"El 31 de gener és un moment significatiu de la nostra història en què el Regne Unit abandona la Unió Europea i recupera la seva independència", han afirmat des de l'executiu. "El Govern prova de fer-ho servir per posar fi a les divisions, reunir les comunitats i anhelem un país que volem construir en la propera dècada".

Johnson liderarà una reunió especial del seu gabinet al nord del Regne Unit i s'espera que es dirigeixi als ciutadans i parli davant els mitjans a la nit. El gabinet discutirà "l'augment de l'agenda de Johnson i com el Govern planeja generar prosperitat i oportunitats" al país.

Així, es projectarà un rellotge amb un compte enrere a la paret de Downing Street com a part de l'espectacle de llums, tot i que també s'il·luminaran més edificis governamentals a Whitehall. L'executiu, ha indicat que es lluiraran banderes britàniques i que Johnson serà una de les primeres persones que rebrà una moneda commemorativa del Brexit en la qual es podrà veure el missatge: "Pau, prosperitat i amistat amb totes les nacions".

LA CAMPANA DEL BIG BEN

Els conservadors havien proposat que sonés la famosa campana del Big Ben el 31 de gener, si bé alguns alts càrrecs havien negat aquesta possibilitat. Representants parlamentaris van assenyalar que no es pot fer servir la campana, que està en obres, a més que és una acció que pot arribar a costar 500.000 lliures (més de 580.000 euros).

Per la seva banda la campanya 'StandUp4Brexit' havia aconseguit gairebé la meitat d'aquesta quantitat amb la participació d'11.000 donants fins a aquest divendres.

El diputat conservador Iain Duncan Smith ha afirmat a la BBC que la campanes del rellotge Big Ben han sonat en totes les "grans ocasions" del Regne Unit, l'últim cop per celebrar l'Any Nou.

"Va sonar quan va acabar la guerra a Europa, quan va acabar la guerra al Japó i quan vam entrar a formar part de la Unió Europea", ha destacat Duncan Smith, que ha afegit que si ha sonat en aquestes ocasions, no entén per què no pot tornar a sonar en aquesta circumstància.

D'altra banda, Farage va acusar el Govern de Johnson d'estar "avergonyits del Brexit i no estar orgullosos". El líder del Partit del Brexit va afirmar que planejava celebrar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea amb focs artificials, actuacions i més activitats al centre de Londres el 31 de gener.

Per la seva banda, el diputat del Partit Laborista David Lammy va tuitejar que 500.000 lliures eren "una quantitat massa gran per gastar en patriotisme".

Fins ara, l'Ajuntament de Londres ha confirmat que ha donat una "autorització provisional" als actes organitzats per la campanya 'Leave Means Leave' entre les 21.00 i les 23.15 hores del dia 31.