Publicat 5/1/2020 14:28:20 +01:00CET

Bolívia.- Evo Morales retreu a Áñez el seu "racisme" per qualificar de "salvatges" al MAS

L'expresident bolivià Evo Morales
TWITTER DE EVO MORALES

MADRID, 5 gen. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de Bolívia Evo Morales ha retret a la seva successora autoproclamada, Jeanine Áñez, el seu "racisme" després que fes una crida a evitar que els "salvatges" tornin al poder, en referència a les opcions del partit de Morales, el Moviment Al Socialisme (MAS) de cara a les eleccions generals del proper 3 de maig.

"Som 'salvatges' els indígenes, camperols, miners, sindicalistes, líders d'organitzacions populars, la classe mitjana compromesa. Som 'salvatges' els antiimperialistes, anticapitalistes, antineoliberales i anticolonials", ha reivindicat Morales, primer president indígena del país.

En una sèrie de missatges, Morales ha criticat "els colpistes" i ha defensat les mesures dels 14 anys de govern com ara la nacionalització dels recursos naturals, la lluita contra la pobresa o el creixement econòmic.

"La usurpadora ratifica el seu racisme i el seu odi que sempre ha tingut contra el poble", ha declarat Morales. "Al costat del poble hem lluitat 20 anys contra els governs neoliberals per aturar el saqueig dels nostres recursos naturals. Hem recuperat la pàtria i ara anem a defensar-la del feixisme i del racisme", ha subratllat.

Morales ha recordat els esdeveniments que van provocar la seva dimissió i els fets posteriors. "Com pot haver-hi llibertat on hi ha asilats, refugiats, i autoritats sense salconduit? Com pot haver-hi llibertat quan en 10 dies es van massacrar més de 30 germans indígenes? Els colpistes utilitzen sense escrúpols la paraula "llibertat", però només falten a la veritat", ha argumentat.

L'antic ministre d'Afers Exteriors de Morales, Diego Pary, ja de nou a Bolívia, ha manifestat el seu optimisme de cara a les eleccions del 3 de maig, ja que el MAS compta amb un 20% de suport en les enquestes encara sense candidat presidencial.

"Tenim un 20% de suport encara sense candidat, sense rostre, sense una imatge, sense una representació. Un cop es defineixi el candidat, aquest 20% creixerà encara més", ha indicat Pary en una entrevista amb l'emissora Cepra Satelital.

Juntament amb Andrónico Rodríguez, Luis Arce i David Choquehuanca, Pary es perfila com un dels possibles candidats del MAS per a les eleccions generals que se celebraran el 3 de maig.

"Hi ha quatre noms de companys que hem estat part d'aquest procés de revolució democràtica i cultural: David Choquehuanca, Andrónico, Luis Arce i jo", ha assenyalat el propi Pary. "Estic molt agraït amb els moviments socials que han posat sobre la taula el meu nom per ser part dels precandidats del MAS", ha afegit.

El binomi que representarà el MAS als comicis serà anunciat per Morales el 19 de gener. "El MAS és un partit que aglutina diferents actors socials i visions de com s'ha d'estructurar el partit i les candidatures", ha apuntat.

"Als qui no creuen en nosaltres, dir-los que en els últims anys hem tingut grans avanços i transformacions, i això no pot esborrar-se de la nit al dia. Segurament hem comès molts errors, som humans, podem haver-nos equivocat en diversos temes, però ho hem fet sempre pensant a Bolívia", ha explicat.

el més llegit

 1. 1

  L'Ajuntament de Vic ven l'edifici del Seminari Vell per 1,3 MEUR a l'empresa Bayés Salut

 2. 2

  Milloraran l'accés nord al barri de Can Puig de Banyoles amb una nova rotonda

 3. 3

  Nysltar de Blanes crea unes mascaretes antivirals que duren tres mesos i ja n'ha venudes 2 milions als Estats Units

 4. 4

  Les restriccions a Reus per la covid-19 s'allarguen set dies més però amb més aforament en actes religiosos i culturals

 5. 5

  Confinen un grup de segon de batxillerat del Vedruna de Girona per un positiu en coronavirus