Publicat 14/7/2020 10:21:00 +02:00CET

Bolívia anuncia que expropiarà hospitals i cementiris privats a Cochabamba i Santa Cruz

Un venedor ambulant davant l'entrada d'un mercat tancat pel coronavirus.
Marcelo Perez del Carpio/dpa - Archivo

MADRID, 14 jul. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Govern de Bolívia, Arturo Murillo, ha anunciat aquest dilluns que expropiaran hospitals i cementiris privats a Cochabamba i Santa Cruz.

En concret, la mesura, que han pres la presidenta interina de Bolívia, Jeanine Áñez, i la ministra de Salut, Eidy Roca, s'adreça a l'hospital d'Univalle, de Cochabamba, i Udabol, de Santa Cruz.

El d'Univalle té una capacitat de 120 llits i 20 unitats de teràpia intensiva, segons ha explicat Murillo en una conferència de premsa, mentre que el d'Udabol té una capacitat de 400 llits i 100 unitats de vigilància intensiva.

"Començarem les negociacions, segurament caurà com una galleda d'aigua freda als propietaris, però no es tracta de prendre res a ningú; si s'expropia, es dona un preu just", ha matisat el ministre de Govern, segons 'La Razón'.

Quant als cementiris, s'intervindran en cas que els públics col·lapsin. No obstant això, aquesta possibilitat no està gaire lluny, segons ha traslladat Murillo. "Som a punt de col·lapsar", i ha avisat que pot passar "d'aquí una setmana".

D'altra banda, la Confederació d'Empresaris Privats de Bolívia (CEPB) ha rebutjat l'anunci de Murillo. "Exhortem al Govern que prioritzi el diàleg i la coordinació amb els actors directes", ha indicat la CEPB en un comunicat.

En aquest context, segons informacions del diari 'El Deber', el sector privat ha recordat que, durant la pandèmia, els empresaris han sostingut la cadena de producció d'aliments i productes bàsics i han organitzat campanyes solidàries.

Per això, han reclamat que, si s'aplica la mesura, es faci d'acord amb els propietaris d'aquests establiments, es declari la necessitat pública mitjançant una llei i qu el pagament es faci per anticipat.

Més tard, Murillo ha assegurat que fer servir el terme "expropiació" per referir-se a la intervenció dels hospitals ha estat un "error" i s'ha disculpat davant els empresaris privats.

Segons ha informat l'agència de notícies boliviana ABI, ha aclarit que les intervencions no implicaran "ficar la mà a la butxaca de ningú", ni molt menys "prendre res a ningú" perquè la Caixa Nacional de Salut pagarà un "preu just".

Aquestes darreres setmanes, els casos de contagi de coronavirus s'han incrementat notablement a Bolívia, amb xifres que superen les mil infeccions diàries.

En conseqüència, els hospitals han començat a col·lapsar a Santa Cruz, Cochabamba, Beni i La Paz. El mateix passa amb els morts que no es poden enterrar per falta d'espai.

Aquest dilluns, el Ministeri de Salut de Bolívia ha confirmat 1.063 casos de coronavirus, que han elevat el recompte mundial fins als 32.090 casos. A més, s'han constatat 59 morts, amb la qual cosa ja representen 1.866 en total.