Publicat 28/10/2019 16:34:06 +01:00CET

Bloquejos a La Paz per les protestes contra els resultats electorals a Bolívia

El president de Bolivia, Evo Morales
ABI

LA PAZ, 28 oct. (Reuters/EP) -

A la capital de Bolívia, La Paz, hi ha hagut aquest dilluns carrers bloquejats i comerços tancats en el marc d'una aturada convocada per l'oposició en protesta pels resultats electorals que han concedit la reelecció al president, Evo Morales, qüestionats des de les files opositores.

Els carrers de la ciutat, d'1 milió d'habitants estaven gairebé buides i sense serveis de transport públic. Tampoc han obert les oficines de l'alcaldia de La Paz, en mans de l'oposició, així com els centres educatius.

A la zona sud de la capital, on habiten principalment ciutadans de classe mitjana, s'han registrat bloquejos amb cotxes, pals i cordes. Un escenari similar s'ha estès a les barriades més humils del nord de la ciutat, segons testimonis de l'agència Reuters.

"Estem exigint que el nostre vot es respecti", ha dit Marta Colque, de 32 anys, que cuida nens en una guarderia. El president Morales "vol sortir-se'n amb la seva (...) quedar-se eternament" en el càrrec, ha lamentat Colque, al costat d'una barricada al centre de La Paz.

Les manifestacions van començar el 20 d'octubre, després que el Tribunal Suprem Electoral (TSE) suspengués el recompte de vots, en un moment en què Morales semblava abocat a una segona volta amb el principal candidat opositor, Carlos Mesa. Després de la represa del recompte, es va confirmar la victòria del president en primera ronda.

Mesa va acusar el diumenge a la tarda a Morales d'equivocar-se, de no adonar-se que "la societat boliviana està fermentant aquesta voluntat democràtica des del 21 de febrer del 2016", en al·lusió a la data del referèndum en què la ciutadania va rebutjar els plans de Morales d'aspirar a un altre mandat de cinc anys. El president va poder finalment presentar-se gràcies a una sentència judicial de finals del 2017.

Bolívia "assabenta aquesta protesta fins que Morales reconegui el frau i anem a un procés electoral", va advertir Mesa, que ha instat la ciutadania a mobilitzar-se aquest dilluns. Morales, entretant, té previst un acte anomenat "trobada pel triomf de la democràcia" i a la tarda a El Alto, una ciutat satèl·lit al nord de La Paz.