Publicat 11/8/2020 22:30:53 +02:00CET

Bielorússia titlla "d'inacceptables" les crítiques després de les protestes arran de les presidencials

El president de Bielorússia, Alexander Lukashenko
-/Kremlin/dpa - Archivo

   Exteriors es planteja "adoptar decisions de calat" sobre les relacions amb la UE

   MADRID, 11 ago. (EUROPA PRESS) -

   El Govern de Bielorússia ha titllat aquest dimarts de "inacceptables" les crítiques de la Unió Europea i de diversos països després dels incidents registrats arran de les eleccions presidencials del diumenge, en què el president, Alexander Lukashenko, ha obtingut un nou mandat.

   El Ministeri d'Exteriors bielorús ha destacat que Minsk "no és indiferent a la reacció dels socis internacionals", si bé ha criticat "el ràpid que alguns funcionaris europeus han realitzat afirmacions polítiques sobre el país, fins i tot sense intentar entendre la situació de forma objectiva ni analitzar-la".

   Ha dit que "algunes conclusions d'alt nivell estan fonamentades en informació esbiaixada i mentides". "Arran d'això, s'ha planejat adoptar decisions de calat en relació amb les relacions amb la Unió Europea", ha agregat, sense donar més detalls sobre el tema.

BARRICADES ALS CARRERS

   El Ministeri ha criticat a més "les barricades als carrers i els intents de prendre edificis administratius" en el marc de les protestes contra els resultats, segons ha recollit l'agència estatal bielorusa de notícies, Belta.

   "Va haver-hi un atac contra el personal de l'Ambaixada bielorusa a Londres. És això encara una protesta pacífica? Què ha de passar perquè les opinions siguin objectives?", s'ha preguntat. També ha criticat que "després de dos dies, ja hi ha crides a favor de sancions" a Minsk.

   D'altra banda, ha apuntat que va convidar a observadors de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) per analitzar els comicis, si bé ha reconegut que ho va fer "més tard de l'habitual". "Hi ha diverses raons per a això, i van ser notificades per endavant", ha argüido.

   "Estem preparats per a un diàleg constructiu i, el més important, objectiu sobre aquest assumpte amb tots els socis estrangers. Estem preparats per presentar proves concretes i irrefutables sobre el context dels esdeveniments, inclosa la ingerència estrangera", ha subratllat.

   Per això, ha demanat a la comunitat internacional que "dugui a terme anàlisis equilibrades i tingui en compte totes les posicions". "Demanem als col·legues i veïns que no es precipitin a l'hora d'emetre comunicats que encoratgen la inestabilitat en la societat", ha resolt.

SVETLANA TIJANOVSKAYA

   La principal candidata de l'oposició bielorusa, Svetlana Tijanovskaya, ha rebutjat els resultats oficials publicats aquest dilluns, que atorguen la victòria de les eleccions presidencials a l'actual mandatari, Alexander Lukashenko, i ha advocat per un "canvi pacífic" després de la "inacceptable" violència de la nit electoral.

   D'acord amb la Comissió Electoral, Lukashenko ha guanyat amb un 80,23 per cent dels vots, enfront del 9,9 per cent que ha obtingut Tijanovskaya, mentre que la resta de candidats opositors amb prou feines superen l'u per cent.

   Tijanovskaya ha abandonat Bielorússia després de passar diverses hores detinguda i es troba ja en la veïna Lituània, en el marc de les protestes a Minsk i altres ciutats pels resultats.

   D'altra banda, dos candidats opositors més, Andrei Dimitriyev i Sergei Cherechen, que amb prou feines van aconseguir un un per cent dels vots cadascun, han anunciat que presentaran recursos davant la comissió electoral per impugnar els resultats oficials.