Actualitzat 18/12/2020 17:57 CET

Biden, disposat a negociar amb Maduro i alleujar sancions a canvi d'eleccions lliures, segons el seu entorn

Joe Biden
2020 GETTY IMAGES / POOL

MADRID, 18 des. (EUROPA PRESS) -

El president electe dels Estats Units, Joe Biden, estaria disposat a entaular converses amb Nicolás Maduro i a alleujar en part les sancions contra Veneçuela per aconseguir que se celebrin unes eleccions lliures i justes al país, que fa front a una greu crisi política, econòmica i humanitària que ha dut a l'exili més de 5,4 milions de veneçolans.

Segons l'agència Bloomberg, que cita tres persones coneixedores de la qüestió, els assessors de Biden es preparen per negociar amb Maduro. Les fonts han precisat que el futur president té la intenció de pressionar perquè hi hagi eleccions a canvi d'un alleujament de les sancions, i allunyar-se així de la política de Donald Trump, que descarta el diàleg si no és perquè l'inquilí del Palau de Miraflores deixi el seu lloc.

Així, l'equip del president electe té previst revisar les sancions per determinar com ampliar les restriccions amb l'ajuda d'aliats internacionals i quines mesures es podrien aixecar si Maduro avança cap a l'objectiu democràtic.

En tot aquest procés, segons les fonts, s'espera que participin els principals suports internacionals de Maduro --Rússia, la Xina i l'Iran-- a més de Cuba, que vol millorar les seves relacions amb els Estats Units després de l'allunyament que es va produir quan Trump va accedir a la Casa Blanca.

També Maduro s'ha mostrat interessat a millorar la relació amb els Estats Units quan Biden assumeixi el càrrec el 20 de gener i ha confiat que la nova Administració alleujarà les sancions, a les quals responsabilitza de la greu situació del país.

A més, en l'àmbit nacional, Biden complirà la seva promesa de l'estatus de protecció temporal, que permetria als veneçolans que van fugir als Estats Units que es quedessin al país, segons les fonts que ha consultat Bloomberg, malgrat que l'equip de transició del mandatari no ha volgut fer cap comentari.

COM CONSIDERAR GUAIDÓ?

Un dels principals desafiaments de Biden serà com tractar Juan Guaidó, que com a president de l'Assemblea Nacional es va autoproclamar 'president encarregat' del país i nombrosos països, com els Estats Units, el reconeixen actualment com el president legítim, en comptes de Maduro.

La legitimitat de Guaidó se sustentava fins ara en el fet que era el titular de l'Assemblea Nacional, però Veneçuela va celebrar el passat 6 de desembre eleccions parlamentàries en les quals es va elegir un nou parlament. L'oposició va boicotejar aquests comicis i molts països no n'han reconegut la legitimitat, però segons la Constitució veneçolana, l'Assemblea actual acabarà el seu mandat el proper 5 de gener.

L'Administració Trump ja ha dit que continua considerant que el líder opositor és el president legítim, igual que altres països com el Regne Unit, malgrat que la Unió Europea no ha anat tan lluny i encara no ha pres cap decisió sobre com considerar Guaidó.

En aquest sentit, des de finals de novembre, l'equip del líder de l'oposició ha provat d'organitzar una trucada amb Biden, sense èxit fins ara, d'acord amb tres persones familiaritzades en aquesta qüestió. Guaidó i els seus aliats pretenen continuar a l'Assemblea, segons el seu mandat constitucional de mantenir el càrrec fins que hi hagi eleccions lliures i justes.

Segons les fonts, la futura Administració de Biden té la intenció de seguir l'exemple de l'oposició de Veneçuela i el consens nacional. No obstant això, també hi ha el fet que Guaidó sembla que perd el suport popular i no tots els líders opositors li donen suport, com l'antic candidat presidencial Henrique Capriles, que s'ha mostrat molt crític.

En aquest context, alguns dels assessors de Guaidó han plantejat l'objectiu de "megaeleccions" el 2021, sempre que hi hagi les condicions per salvaguardar el procés. Així, hi hauria presidencials i parlamentàries, a més de les eleccions a governador que ja es preveuen, segons quatre persones coneixedores de les converses.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés