Publicat 08/03/2015 13:31

BCE comença demà les compres de bons

El presidente del Banco Central Europeo, Mario Draghi
YVES HERMAN

MADRID, 8 març (EUROPA PRESS) -

El Banc Central Europeu (BCE) posarà en marxa demà dilluns el seu programa de compres de bons, que forma part del pla de la institució presidida per Mario Draghi per invertir 60.000 milions d'euros al mes en l'adquisició d'actius públics i privats de l'eurozona com a mínim fins a finals de setembre de 2016.

El banquer italià va anunciar els detalls del programa de compres del sector públic (PSPP) dijous passat després del Consell de Govern de la institució, en què va reiterar la seva disposició de mantenir-lo fins que la inflació retorni a nivells consistents amb el seu objectiu d'estabilitat de preus, a prop, però una mica per sota del 2%.

Segons les condicions establertes pel BCE, només podran adquirir-se bons al mercat secundari amb venciments entre 2 i 30 anys amb una rendibilitat com a mínim igual a l'oferta per la facilitat de dipòsit de la institució, actualment fixada al -0,20%.

D'aquesta manera, el BCE estableix un terra a la rendibilitat negativa dels bons que està disposat a acceptar, ja que en el cas de països com Alemanya el deute sobirà fins a cinc anys ofereix rendibilitats negatives.

D'altra banda, la institució admet que "amb vistes a garantir l'efectivitat del PSPP, l'Eurosistema accepta rebre el mateix tractament (pari passu) que els inversors privats" respecte als instruments de deute que adquireixi en el marc del programa.

A banda dels bons sobirans, els bancs centrals nacionals podran adquirir deute emès per organitzacions supranacionals, com els dos fons de rescat, la Unió Europea (UE) o el Banc Europeu d'Inversions (BEI), i per bancs multilaterals de desenvolupament, com l'Institut de Crèdit Oficial (ICO).

Alhora, el BCE preveu sota circumstàncies excepcionals que els bancs centrals nacionals puguin comprar deute d'empreses públiques dins de les seves respectives jurisdiccions.

Sota el programa PSPP, un 12% de les compres correspondrà a títols emesos per institucions internacionals elegibles i bancs multilaterals de suport al desenvolupament, mentre un 88% correspondrà a valors emesos per governs centrals i agències reconegudes.

EFECTES POSITIUS

En la roda de premsa de dijous, Draghi va indicar que les mesures adoptades contribuiran a un "rebot de la inflació" i va subratllar que després de l'anunci de la seva decisió d'adquirir compres d'actius públics "ja s'ha observat un número significatiu d'efectes positius".

Tot i això, el president del BCE va reiterar que "no existeix lloc per a la complaença" i ha instat els governs de l'eurozona a emprendre les reformes estructurals necessàries.

Els mercats han acollit positivament els detalls del programa de compra de bons del BCE, que ha portat a l'interès del bo espanyol a deu a registrar mínims històrics i a l'euro a situar-se en el seu nivells més baixos respecte al dòlar des de setembre del 2003, per sota dels 1,09 'bitllets verds'.

El BCE planeja informar setmanalment sobre el muntant afegit del deute adquirit i oferirà informació cada mes sobre els venciments del deute adquirit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés