Publicat 11/09/2014 12:33

Barroso es desplaça divendres a Kíev per reunir-se amb Poroixenko i Yatseniuk

Durao Barroso
EUROPA PRESS

Brussel·les, Moscou i Kíev reprenen aquest divendres les discussions sobre l'acord de lliure comerç entre la UE i Ucraïna

BRUSSEL·LES, 11 set. (EUROPA PRESS) -

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, es desplaçarà aquest divendres i dissabte a Kíev per reunir-se amb el president ucraïnès, Petró Poroixenko, i el primer ministre, Arseni Yatseniuk.

L'encara cap de l'Executiu comunitari abordarà amb els dirigents ucraïnesos durant la seva visita la situació actual de seguretat, política i econòmica al país i les relacions entre la Unió Europea i Ucraïna, ha confirmat el portaveu de l'executiu comunitari, Frédéric Vincent, en roda de premsa, en què ha anunciat el viatge de Barroso a Kíev.

La UE, Rússia i Ucraïna també reprendran aquest divendres 12 de setembre les discussions sobre l'aplicació de l'acord d'associació i de lliure comerç entre la UE i Ucraïna, molt criticat per Rússia pel seu impacte econòmic per al país, segons ha confirmat el portaveu comunitari.

El comissari de Comerç, Karel de Gucht, el ministre d'Exteriors ucraïnès i excap negociador ucraïnès de l'acord amb la UE, Pavlo Klimkin, i el ministre de Desenvolupament Econòmic rus, Alexei Ulyukayev, van acordar el passat 11 de juliol crear un mecanisme de consultes a nivell d'experts per intentar buscar solucions a riscos econòmics "potencials" per a Rússia derivats de l'acord de lliure comerç entre el bloc europeu i l'exrepública soviètica i van pactar tornar a reunir-se el 12 de setembre a Brussel·les.

La UE assegura que el seu acord de lliure comerç amb Ucraïna, que en origen de la crisi al país i amb Rússia, és "plenament compatible" amb l'acord de lliure comerç en el si de la Comunitat d'Estats Independents (CEI) liderada per Rússia i ha advertit que qualsevol represàlia comercial de Rússia cap a Ucraïna com la supressió d'avantatges comercials per l'acord amb la UE està "completament injustificat" i seria "il·legal" segons l'acord de la CEI, segons fonts europees.

En les discussions a nivell tècnic, Moscou ha denunciat, entre d'altres qüestions, que l'adopció per Ucraïna de la normativa europea sobre competència i subsidis tindrà un impacte negatiu per a Rússia perquè l'augment de la competència posaria en risc els monopolis a Rússia, mentre que la retirada dels subsidis faria inviables inversions russes a Ucraïna.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés