Publicat 21/12/2019 18:36:27 +01:00CET

Banksy instal·la un pessebre a Betlem en el qual l'estel és un forat en el mur de Cisjordània

Pessebre de Banksy a Betlem
INSTAGRAM DE BANKSY

MADRID, 21 des. (EUROPA PRESS) -

L'artista britànic Banksy ha instal·lat un pessebre en què la família de Jesús de Natzaret apareix en una representació tradicional, però en lloc d'en un estable està davant de diverses peces de formigó com les que es van fer servir per a la construcció del mur israelià de Cisjordània. L'estel sobre el naixement és un forat en el mur provocat per l'impacte d'un projectil.

L'obra ha aparegut amb el tradicional misteri que envolta Banksy al Walled-Off Hotel de Betlem, a la Cisjordània ocupada per Israel. En aquest hotel propietat del mateix Banksy que funciona des de fa dos anys, totes i cadascuna de les habitacions tenen vistes al mur de separació israeliana.

La nova obra porta el títol de "La cicatriu de Betlem" i en ella s'aprecien pintades atenuades sobre el mur amb paraules com amor en anglès o pau en francès darrere les figures de sant Josep, la Mare de Déu, el nen Jesús i la mula i el bou.

Israel va començar a construir el mur de Cisjordània al 2000, durant la segona intifada, formalment per impedir la infiltració de suïcides palestins amb bombes. Aproximadament un 9 per cent de Cisjordània --unes 25.000 persones-- queda separada de la resta de la zona palestina a causa del mur.