Publicat 29/6/2020 15:55:13 +02:00CET

Bachelet (ONU) critica els plans d'Israel a Cisjordània: "L'annexió és il·legal. Punt"

Vista del Valle del Jordán
Ilia Yefimovich/dpa

Tem conseqüències "desastroses" si Netanyahu tira endavant l'annexió de zones ocupades a Cisjordània

MADRID, 29 juny (EUROPA PRESS) -

L'Alta Comissionada de l'ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet, ha criticat els plans del Govern d'Israel d'imposar la seva sobirania en zones ocupades de Cisjordània, advertint de les seves possibles conseqüències: "L'annexió és il·legal. Punt".

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, manté la seva intenció d'oficialitzar al juliol l'annexió de part del territori cisjordà, malgrat les crítiques dels diferents moviments palestins i les suspicàcies de gran part de la comunitat internacional.

Bachelet ha reiterat que "tota annexió" és contrària al Dret Internacional, "sigui del 30 per cent de Cisjordània o del 5 per cent". Per aquest motiu, ha instat Israel a "escoltar a antigues autoritats i generals, així com a les múltiples veus de tot el món", que li demanen que no segueixi per aquest "perillós" camí.

"PERPETUARÀ" VIOLACIONS DE DRETS HUMANS

L'expresidenta xilena ha avisat en un comunicat que "no es poden predir les conseqüències precises de l'annexió", però ha anticipat que "probablement" seran "desastroses", tant per a la població palestina com per a la israeliana. Fins i tot "per a tota la regió", ha mantingut.

A més, Bachelet ha considerat que perjudicarà "greument" qualsevol iniciativa encaminada a aconseguir una pau duradora a la zona, al mateix temps que "perpetuarà" les violacions de Drets Humans associades a aquest conflicte "durant dècades", des de les restriccions de moviment o trasllats forçosos a l'expropiació de terres, passant per límits per accedir a serveis bàsics.

L'ONU ja considera que els assentaments controlats per Israel en zones ocupades en 1967 representen una violació del Dret Internacional i tem que els nous plans no facin sinó avalar una ampliació d'aquests enclavaments i, per extensió, agreujar les tensions entre les diferents comunitats. Complicaria la solució de dos Estats per signar la pau.

Bachelet ha assegurat que qualsevol pas cap a l'annexió per part d'Israel provocarà uns efectes que "duraran dècades" i seran "extremadament perjudicials" per a totes les parts. "No obstant això, encara som a temps de revertir aquesta decisió", ha agregat.