Publicat 27/4/2020 15:56:18 +02:00CET

Bachelet insta a no fer servir els poders d'emergència pel Covid-19 com a "armes" de repressió

   MADRID, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

   L'Alta Comissionada de l'ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet, ha advertit als governs de tot el món que els "poders d'emergència" aprovats per combatre la pandèmia de coronavirus "no han de ser armes que els governs puguin usar per aixafar la dissidència, controlar la població o perllongar la seva estada en el poder".

   "Aquests poders han d'usar-se per afrontar eficaçment la pandèmia; gens més, gens menys", ha subratllat l'expresidenta xilena, en un comunicat en el qual ha recordat les línies vermelles existents en el cas de limitar drets i llibertats per raons mèdiques.

   En aquest sentit, ha avisat que les mesures han de ser necessàries, proporcionals i no discriminatòries, així com tenir una durada limitada, i no afectar a drets que segueixen vigents en totes les circumstàncies com el dret a la vida o a no ser detingut de forma arbitrària i la prohibició de la tortura i els maltractaments.

   Bachelet ha considerat "evident" que en un context com l'actual --de "índole excepcional"-- els països vegin necessari aprovar mesures com l'estat d'emergència, però ha advertit que, "si no es defensa l'Estat de Dret, correm el risc que una emergència de salut pública es converteixi en un desastre de Drets Humans, amb efectes negatius que es perllongaran molt temps després que la pandèmia hagi cessat".

   Encara que no ha al·ludit a cap país en concret, sí ha dit comptar amb "nombroses denúncies" de "diverses regions" que, per exemple, donen compte d'un ús excessiu de la força, "de vegades letal", per fer complir amb les normes de confinament i els tocs de queda.

   "Disparar contra una persona, detenir-la o maltractar-la perquè, motivada per la cerca desesperada d'aliments, ha violat un toc de queda, és sens dubte una resposta il·lícita i inacceptable. També ho és crear una situació en la qual a una dona li resulti difícil o perillós anar a un hospital a donar a llum", ha exemplificat.

   Bachelet, l'oficina del qual ha elaborat una guia orientativa d'aspectes a tenir en compte per part de les autoritats, ha lamentat que han mort persones "per l'aplicació indeguda de normes que, suposadament, s'havien implantat per salvar-los".

   L'Alta Comissionada també ha qüestionat la detenció de "milers" de persones per violar tocs de queda, atès que suposa una pràctica "insegura i innecessària". Les presons, ha recordat, "són llocs d'alt risc i els Estats han d'esforçar-se per posar en llibertat a tots els reclusos que puguin ser excarcerats sense perill, i no per arrestar a més gent".

   D'altra banda, Bachelet ha recordat la importància del "lliure intercanvi d'idees i informacions", ja que ho contrario no solament suposa una violació de drets sinó que també dóna motiu a la desinformació. "Les falòrnies sobre la COVID-19 són un enorme perill per a les persones, però també ho són les males decisions governamentals", ha dit.