Publicat 13/03/2021 18:06

Àustria, Bulgària, Letònia, Eslovènia i R. Checa perceben "disparitats" en la distribució de les vacunes

El canceller d'ustria, Sebastian Kurz
Roland Schlager/APA/dpa

VIENA, 13 març (DPA/EP) -

Els líders d'ustria, Bulgria, Letnia, Eslovnia i República Txeca han denunciat aquest dissabte en una carta les "enormes disparitats" que hi haur en els propers mesos sobre la distribució de les vacunes en la Unió Europea pel que, perceben, és un sistema de repartiment desigual.

Aquest sistema acabar provocant que en tres mesos, "alguns pasos hagin aconseguit la immunitat per contacte mentre que uns altres s'hauran quedat molt enrere en aquest sentit", d'acord amb la carta, que ha enviat al president del Consell Europeu, Charles Michel, i a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

En la carta, els líders dels cinc pasos demanen a Brusselles la convocatria d'"una conversa sobre aquest assumppte tan important entre els líders (de la UE) tan aviat com sigui possible".

La carta posa per escrit les queixes que va mostrar ahir el canceller d'ustria, Sebastian Kurz, sobre aquest "repartiment desigual" de les vacunes contra la Covid-19 a la UE i ha suggerit que alguns governs han arribat a acords secrets bilaterals amb farmacutiques, un "basar" que s'estaria gestant al marge de les gestions comunes de la Comissió Europea.

Kurz ha comparegut públicament per posar en qüestió la suposada "distribució justa" de la vacuna, en assegurar que en aquestes darreres setmanes no s'ha tingut en compte el factor poblacional i que aquesta disparitat amenaa amb "intensificar-se" en els propers mesos.

Així, ha assegurat que Malta haur rebut a finals de juny tres vegades més dosis per cpita que Bulgria, mentre que els Pasos Baixos disposaran llavors del doble que Crocia, segons el canceller austríac, que ha atribut aquesta disparitat a negociacions secundries dins del grup especial de treball de la Comissió per la Covid-19.

Kurz ha apuntat la suposada existncia de contractes secrets de governs concrets amb farmacutiques amb qu la UE ha negociat compres conjuntes, cosa que en la prctica implica que els pasos tenen prohibit negociar-hi en parallel. "És difícil tenir informació per les clusules secretes d'aquests contractes", ha dit, segons l'agncia de notícies Bloomberg.

Segons Kurz, que també s'ha pronunciat al seu compte oficial de Twitter, aquesta situació "contradiu clarament l'objectiu polític de la Unió Europea: la distribució equitativa entre tots els estats membre".

"Si la distribució continués d'aquesta manera, el resultat seria un tracte molt desigual i ho hem d'impedir. Els 450 milions d'europeus han de tenir l'oportunitat de tornar a la normalitat a l'estiu", ha emfatitzat el líder conservador.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés