Publicat 21/10/2019 17:39:27 +02:00CET

Augmenten a deu morts en les protestes a Xile

Incendi durant les protestes a Xile
AGENCIA UNO

L'Institut de Drets Humans emprendrà accions judicials per tortures de les forces de seguretat

SANTIAGO, 21 oct. (Agencia Un/EP) -

Almenys deu persones han mort com a resultat dels incendis registrats a Xile en el marc de les violentes protestes deslligades al país per l'augment del preu del metro, segons el darrer balanç que es va conéixer aquest dilluns.

Dues persones van morir calcinades el diumenge a la tarda en un incendi registrat després del saqueig a un local de la cadena Construmart en la comuna de la Pintana, a la Regió Metropolitana de Santiago, segons informa l'emissora BioBioChile.

Els cossos els van trobar els bombers que es van personar al lloc per sufocar les flames. De moment no és clara la identitat de les víctimes, però es creu que no són treballadors de l'establiment perquè estava tancat a causa de les protestes dels darrers dies.

Aquestes dues noves víctimes se sumen als vuit morts que s'havien confirmat prèviament en tres incendis que es van provocar durant els saquejos amb què han vingut acompanyades les protestes.

El president de Xile, Sebastián Piñera, va anunciar aquest dissabte la suspensió de l'augment del preu del metro, després que el divendres declarés l'estat d'emergència a Santiago, una mesura que posteriorment es va estendre a Concepción i Valparaíso, davant el caire violent de les protestes que van començar dijous.

Malgrat aquest anunci -que es va confirmar diumenge per la Cambra de diputats-, les protestes van continuar durant la jornada, que es van saldar amb 76 carabiners ferits.

ACCIONS JUDICIALS PER TORTURES DE LES FORCES DE SEGURETAT

Entretant, l'Institut Nacional de Drets Humans (INDH) ha anunciat que presentarà vuit accions judicials per tortures registrades durant les protestes i els aldarulls.

Segons el director de l'organisme, Sergio Micco, s'han detingut 283 -151 homes, 61 dones i 71 menors d'edat-, 44 han resultat ferides -9 de gravetat-, s'han despullat 9 persones en procediments policials.

D'acord amb els testimoniatges que han recollit els equips de l'INDH desplegats al país, els detinguts denuncien que es fa ús desmesurat de la força al moment de la detenció, vexacions injustes a menors, maltractaments, cops en rostres i cuixes, tortures, despullaments a dones i homes, vexacions sexuals, entre altres vulneracions.

Entre els casos més greus, segons Micco, figura un home que va rebre un tret percutit per les Forces Especials de Carabiners a cinc metres de distància i que està en estat greu. A més, hi ha un nen que té bales al fetge, al ronyó i a les cames, una nena ferida amb un balí a la cama, un home que va rebre un pot lacrimogen el rostre i sis persones amb lesions oculars.