Augmenten a cinc els morts per l'erupció del volcà de l'Illa Blanca a Nova Zelanda

Publicat 9/12/2019 10:19:12CET
El volcán de Isla Blanca desde Whakatane.
INSTITUO DE CIENCIAS GEOLÓGICAS Y NUCLEARES

MADRID, 9 des. (EUROPA PRESS) -

Almenys cinc persones han mort la matinada d'aquest dilluns a causa de l'erupció del volcà de l'Illa Blanca, també coneguda com Whakaari, al nord de Nova Zelanda, segons l'últim balanç que ha ofert la Policia.

L'erupció s'ha produït cap a les 02.30 (hora local) a l'illa, un estratovolcà actiu d'andesita que es troba a 48 quilòmetres de l'Illa Nord del país a la badia de Plenty.

En roda de premsa, el subcomissari d'operacions de la Policia, John Tims, ha informat que són ja cinc els morts per l'erupció, entre els quals hi ha ciutadans estrangers, si bé no ha ofert nacionalitats.

L'oficial ha precisat que la Policia desconeix si encara hi ha persones amb vida a l'illa, d'on havien estat rescatades prèviament les cinc persones mortes i 18 persones més. Es creu que encara hi hauria algunes persones a l'illa, si bé se'n desconeix la xifra exacta, ha afegit.

Així mateix, Tims ha explicat que els serveis d'emergència no poden arribar a l'illa per motius de seguretat. "L'illa és inestable (...) l'entorn físic no és segur perquè hi tornem", ha assenyalat, segons informa el diari 'New Zealand Herald'. "És important que considerem la salut i seguretat dels qui hi tornaran", ha afegit.

Mentrestant, la Força de Defensa neozelandesa s'ha sumat a la resposta d'emergència. Un dels avions patrulla de la Força Aèria ha sobrevolat l'illa per vigilar la zona i dos helicòpters s'han traslladat a Whakatane. A més a més, ja hi ha en camí un buc de la Marina per oferir el seu suport.

La primera ministra del país, Jacinda Ardern, ha anunciat que es traslladarà a la zona juntament amb el ministre de Protecció Civil, Peeni Henare, i ha confirmat la presència de turistes tant a l'illa com als seus voltants, inclosos neozelandesos i estrangers.