Corea del Nord, l'Iraq i Eritrea, els països més perillosos per als cristians, i Nigèria, on s'han produït més morts
MADRID, 13 gen. (EUROPA PRESS) -
El nombre de cristians morts per la seva fe va augmentar en més d'un 60% a tot el món entre l'1 de novembre del 2014 i el 31 d'octubre del 2015, període en el qual es va duplicar el nombre d'esglésies atacades, segons es desprèn de la Llista Mundial de la Persecució 2016, un estudi publicat anualment per l'organització sense ànim de lucre Portes Obertes que analitza el nivell de persecució religiosa a la qual es veuen sotmesos els cristians a nivell mundial, que registra un increment de 2,8 punts respecte a la llista del 2015.
Així, mentre la Llista Mundial de la Persecució del 2015 (1 de novembre del 2013-31 d'octubre del 2014) va recollir un total de 4.344 cristians morts per la seva fe i 1.062 esglésies atacades, la LMP d'aquest any recull 7.100 cristians morts per la seva fe i 2.406 esglésies atacades, la qual cosa suposa un increment del 63% en el nombre de morts conegudes i del 127% en el nombre d'esglésies atacades conegudes.
Els incidents més greus es van produir a països de l'Àfrica Subsahariana, on grups terroristes islamistes com Boko Haram, Séléka, ADF-Nalu i Al-Shabaab estan actius, i en els quals destaca el nombre elevat de morts esdevingudes a Nigèria (4.028 morts i 198 esglésies atacades), RCA (1.269 morts i 131 atacs), el Txad (750 morts i 10 atacs), RDC (467 morts i 13 atacs), Kenya (225 morts) i el Camerun (114 morts i 10 atacs).
En el cas de Nigèria, l'estudi alerta que moltes dades "encara no s'han estudiat en profunditat" per la qual cosa les xifres poden ser més elevades i afegeix que, del total de víctimes, 2.500 s'atribueixen a Boko Haram i més d'1.500 als pastors Fulani, mentre que almenys 30.000 cristians van ser desplaçats per la violència només a l'estat de Taraba. En relació a la República Centreafricana, el nombre de morts (1.269) i esglésies atacades (131) comprèn el període que va de gener a abril del 2015, "de manera que els nombres reals per al període complet de la recerca són probablement molt més alts".
Portes Obertes precisa que això passa també amb la situació de Síria i l'Iraq, ja que els incidents coneguts no representen un registre complet dels actes violents que han afectat els cristians en el període d'un any i afegeixen que, durant el període de recerca, s'han succeït els informes de profanacions d'esglésies, especialment en àrees controlades per l'Estat Islàmic.
Així mateix, durant el 2015, hi va haver a Líbia tres incidents importants relacionats amb la persecució a cristians: el febrer del 2015, 21 cristians egipcis coptes van ser assassinats per jihadistes afiliats a l'Estat Islàmic. El mes d'abril, un succés similar va tenir lloc quan 79 refugiats cristians etíops i eritreus van ser segrestats i més de trenta van acabar morts cruelment. El juny del 2015, 86 emigrants eritreus cristians (alguns informes parlen de 88), que escapaven de la repressió política al seu país d'origen, van ser raptats per membres de l'Estat Islàmic a Líbia.
Quant a la Llista Mundial de la Persecució 2016, està encapçala per catorzena vegada per Corea del Nord, que torna a ser el país més perillós per als cristians, seguit de l'Iraq. Destaquen també Eritrea i el Pakistan, que se situen al tercer i al sisè lloc respectivament, i aconsegueixen nivells màxims per a tots dos països, mentre que Líbia entra al 'Top 10' per primera vegada.
D'aquesta manera, durant el període de recerca (1 de novembre del 2014 a 31 d'octubre del 2015), els primers deu països de la llista on més difícil és per als cristians practicar la seva fe són Corea del Nord (92 punts sobre 100), l'Iraq (90), Eritrea (89), l'Afganistan (88), Síria (87), el Pakistan (87), Somàlia (87), el Sudan (84), l'Iran (83) i Líbia (79).
L'estudi constata que la persecució religiosa ha empitjorat a Eritrea i el Pakistan, mentre que la puntuació d'entrada entre els 50 països que componen la classificació ha crescut cinc punts, la qual cosa, segons el parer dels investigadors, "suposa un senyal alarmant i mostra que la Llista Mundial de la Persecució només és un registre de la punta de l'iceberg".
A més, el mapa del 2016 té dos països nous: el Níger i Bahrain que se situen als llocs 49 i 48 respectivament. Per al Níger, l'expansió de Boko Haram al seu territori ha causat que la violència i la por entre els cristians creixin bruscament. A Bahrain, la introducció gradual de la llei xaria per part del sultà del país ha començat a restringir seriosament el testimoniatge públic de la fe cristiana al país.
Aquestes dues noves entrades han tret de la llista Sri Lanka i Mauritània encara que, com alerten, la situació en aquests països no ha millorat ja que a Sri Lanka les esglésies encara són atacades per comunitats budistes locals i a Mauritània el control sobre l'activitat cristiana ha continuat, segons Portes Obertes.
Portes Obertes és una organització sense ànim de lucre que vetlla per la defensa dels drets de llibertat religiosa arreu del món i en concret per la seguretat dels cristians perseguits.
PERSECUCIÓ
La Llista Mundial de la Persecució es publica cada gener i enumera els 50 països on els cristians pateixen més persecució. Per "persecució" s'entén qualsevol hostilitat experimentada com el resultat de la identificació d'una persona amb la fe en Crist. Això pot incloure actituds, paraules i accions hostils cap als cristians. Els mètodes de recerca i els resultats han estat auditats independentment per l'Institut Internacional de la Llibertat Religiosa (IIRF).
La metodologia de la Llista Mundial de la Persecució està dissenyada per esbrinar com la fe cristiana es veu oprimida a cinc àrees diferents: la vida privada, la vida familiar, la vida a la comunitat, la vida nacional i la vida d'església. Així mateix, també cobreix l'esfera de la violència (violacions, morts, crema d'esglésies, etc.).
"És possible que la persecució sigui tan intensa a totes les àrees de la vida que els cristians temin donar testimoniatge de la seva fe, així que pots trobar-te nivells baixos de violència com a resultat ja que els incidents (violents) de la persecució normalment són provocats quan es dóna testimoni", explica el doctor Ronald Boyd-MacMillan, director de Recerques de Portes Obertes Internacional (Open Doors International).
En aquest sentit, els països on aquesta opressió mostra ser més intensa són Somàlia, Corea del Nord, Eritrea, l'Afganistan, les Maldives, l'Iraq, l'Iran, Aràbia Saudita, el Iemen i Síria. Així mateix, els nivells màxims de violència dirigida a cristians (en països de la LMP del 2016) es van donar a Nigèria, el Pakistan, l'Iraq, Síria, Myanmar, República Centreafricana, Egipte, Mèxic, el Sudan i l'Índia.
Així mateix, les zones de conflicte al món solen ser regions on els cristians són especialment vulnerables i cita com a exemple la regió kurda del nord de l'Iraq (que ha pujat 4 punts i aquest any se situa al lloc 2), on malgrat ser un refugi segur per als refugiats cristians de Mossul i Nínive, el Govern iraquià està ordenant que es venguin terres a famílies musulmanes a diverses àrees i pobles predominantment cristians, que viuen de forma precària.
Una altra de les regions amb més radicalització en la població musulmana són les àrees costaneres i del nord de Kenya, que ha pujat cinc punts fins a situar-se com el país número 16 de la llista. A més, els cristians que viuen en estats de l'Àsia Central han vist una forta deterioració de la llibertat religiosa, especialment a mesura que els governs augmenten la seva vigilància i control sobre tots els grups de la societat.