Augmenten a 47 els morts i a 140 els ferits pel pas del tifó 'Úrsula' per les Filipines

Publicat 29/12/2019 16:56:13CET

MADRID, 29 des. (EUROPA PRESS) -

Almenys 47 persones han mort i 140 han resultat ferides pel pas del tifó 'Úrsula' durant el dia de Nadal a Filipines, segons el nou balanç que ha publicat aquest diumenge el consell nacional per a la gestió de desastres, que xifra en nou els desapareguts.

El tifó, també conegut com 'Phanfone', ha fet malbé prop de 300.000 habitatges, 372 escoles i 31 hospitals a les províncies de l'est i del centre del país, on han estat evacuades més de 146.000 persones, d'acord amb l'últim balanç, publicat al web de l'organització. El total de persones afectades s'acosta ja als dos milions.

Entre els morts hi ha tres tripulants d'un pot a motor que va naufragar a la província de Mindoro Oriental, una família de sis persones arrossegades per una inundació a la província d'Iloilo, així com un nen de 13 anys i un home de 38, electrocutats en dos incidents separats a les províncies de Leyte i Leyte Sud.

'Úrsula', el tifó número 21 de l'any a les Filipines, ha arribat a registrar vents de fins a 130 quilòmetres per hora i ràfegues de fins a 160. Tot i que no ha estat un dels més poderosos, el seu pas ha deixat una destrucció molt més pronunciada després d'arrasar algunes de les zones i illes més pobres i menys desenvolupades de l'arxipèlag.

També s'han cancel·lat almenys 115 vols nacionals i la televisió filipina ha mostrat danys menors a l'aeroport de Kalibo, una de les alternatives turístiques al centre de l'arxipèlag. Per la seva banda, el Ministeri d'Agricultura ha fet una primera valoració de danys en el sector xifrada en més de deu milions d'euros.

Tot i que el tifó ja ha abandonat el país, les autoritats mantenen l'alerta davant el front fred que ha deixat el seu rastre, i que podria provocar noves pluges torrencials, amb les consegüents inundacions, en les properes hores, segons ha informat l'oficina nacional de meteorologia.

Contador