Publicat 18/1/2020 13:06:01 +01:00CET

Assassinen quatre camperols al nord de Colòmbia

Cultiu a Antioquia, Colòmbia
TWITTER - Archivo

BOGOTÀ, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

Quatre camperols han estat assassinats per sicaris en un mas a el Guaimaro, municipi de Tarazá (Antioquia, al nord de Colòmbia). Tres de les víctimes formaven part del programa de substitució de cultius il·lícits.

"El dia d'avui 17 de gener alertem davant les autoritats competents que a les 7:20a.m es presenta un fort enfrontament entre grups paramilitars al Guaimaro del municipi de Tarazá, Antioquia, urgeix protecció per a les comunitats", denunciava posteriorment la secció a Antioquia del moviment polític d'esquerra Marxa Patriòtica al seu compte de Twitter.

L'activista de Drets Humans Jesús Alean Quintero ha assegurat que entre els agressors hi havia "diversos menors d'edat reclutats a la zona" i ha denunciat que "persisteix l'abandó i la indiferència de la regió Bajo Cauca".

Fonts com l'emissora Caracol Radio apunten al fet que els atacants pertanyien al grup criminal Clan del Golfo, mentre que des de mitjans independents com el portal laorejaroja.com sostenen que després de l'atac es va produir un enfrontament entre paramilitars de les Autodefenses Gaitanistes de Colòmbia i Los Caparros. També hi ha presència de l'Exèrcit a la zona.

El municipi de Tarazá viu una de les situacions més greus, amb l'assassinat de prop de 18 líders socials, tots ells associats a l'esquema de substitució de cultius il·lícits, en un termini de dos anys.

En un dels fets més recents, un professor adscrit a una de les escoles rurals de la zona va haver de ser evacuat escortat per l'Exèrcit, perquè va ser declarat objectiu militar per denunciar la presència d'estructures criminals i el reclutament de menors a la regió.

Organismes com la Defensoria del Poble ha emès ja una alerta relativa a la regió per l'augment dels casos d'homicidi i desaparició forçada, però activistes denuncien indicis de connivència i aliances entre les forces de l'Estat i les estructures criminals.