Publicat 11/8/2020 22:56:13 +02:00CET

Assassinat a trets un ciutadà francès que treballava per a una ONG a Guatemala

   La víctima duia 20 anys treballant en favor de les comunitats indígenes al país

   MADRID, 11 ago. (EUROPA PRESS) -

   Un ciutadà francès que treballava per a l'ONG Agrònoms i Veterinaris Sense Fronteres (AVSF) ha mort aquest dimarts després de rebre diversos trets al petit municipi de Pacam, en el departament de Quiché, en el nord-oest de Guatemala.

   El cadàver de Benoit Maria, que es trobava a la zona ajudant la població indígena, ha estat trobat sense vida després que el vehicle en què viatjava rebés més d'una desena de trets, segons ha informat el diari 'Premsa Lliure'.

   El president de França, Emmanuel Macron, ha lamentat la seva mort: "Benoit Maria participava des de fa 20 anys en projectes agrícoles a Guatemala en favor de comunitats autòctones maies i els ajudava a preservar les seves terres".

   "Va ser covardament assassinat ahir. Aplaudeixo el seu compromís humanista, fraternal i solidari, que fa honor a França", ha manifestat el mandatari francès a través del seu compte a la xarxa social Twitter.

ATACS A DEFENSORS DELS DRETS HUMANS

   Per la seva banda, el vicepresident guatemalenc, Guillermo Castillo, ha mostrat la seva "solidaritat" a AVSF i a la família de Maria després del seu assassinat, que ha titllat de "lamentable fet de violència".

   "El senyor Maria va dedicar gran part de la seva vida a promoure el desenvolupament comunitari en favor de les poblacions en condicions de vulnerabilitat", ha ressaltat a través d'un comunicat publicat per la seva oficina.

   "És imperant que les institucions corresponents esclareixin aquest fet de violència i altres que s'han registrat contra defensors dels Drets Humans", ha destacat Castillo.

   La Fiscalia de Guatemala ha informat que ja "realitza les diligències d'investigació" per "poder portar justícia als seus familiars". "Es treballa àrduament per esclarir els fets", ha assegurat.

ALCALDE DE NEBAJ

   Miguel de León, alcalde indígena de Nebaj, ha lamentat el "crim" i ha recordat que el cooperant, de 60 anys, portava més de vint anys treballant a la regió ixil. Actualment vivia a Quetzaltenango i treballava en un projecte en Chisec.

   L'organització ha ha titllat l'atac de "covard" i ha insistit que es tracta d'un assassinat", i l'Ambaixada francesa a Guatemala ha instat en un comunicat "fer justícia al més aviat possible".

   "Ben conegut per l'Ambaixada de França, Maria obrava per millorar la vida de les poblacions més desfavorides de l'occidental del país. L'Ambaixada està en contacte amb les autoritats perquè aquest crim sigui esclarit", recull el text, que trasllada les condolences del Govern francès a la família i amics de la víctima.

   Al moment en què es van produir els trets, Maria es trobava sol al vehicle. Tal com ha explicat l'ONG, l'atac es va produir en una ruta que solia utilitzar per atallar quan anava a Uspantán.