Publicat 23/01/2015 15:01

El rei Salman obre la porta a la nova generació en la successió al tron

Ha actuat amb rapidesa en un intent d'aplacar possibles temors respecte al futur de la dinastia

RIAD, 23 gen. (Reuters/EP) -

El nou rei de l'Aràbia Saudita, Salman, ha designat un nét del monarca fundador en la línia successòria al tron per primera vegada aquest divendres, actuant de manera ràpida després de la mort del rei Abdullah per aplacar els temors d'inestabilitat dinàstica en un moment d'inestabilitat regional.

La designació del ministre de l'Interior, Mohammad bin Nayef, com a segon príncep hereu, ha estat bastant inusual per la seva rapidesa, segons els saudites, abans de l'enterrament del monarca previst per a aquest mateix divendres a la tarda després de la seva mort a primera hora. Normalment aquest tipus de designacions porten dies.

Mohammad bin Nayef es converteix en el primer nét del monarca fundador del rei, el rei Abdulaziz, conegut com a Ibn Saud, a assumir un lloc establert en la línia de successió.

Tots els reis saudites des de la seva mort el 1953 han estat els seus fills i el pas cap a la següent generació havia fet planejar la perspectiva d'una lluita de poder palatina. El rei Salman també ha designat el seu propi fill, Mohammad bin Salman, com a ministre de Defensa i cap de la Casa Reial.

Salman, que es creu que té 79 anys, assumeix ara les regnes en un país que s'enfronta a reptes domèstics a llarg termini acompanyats per la caiguda dels preus del cru i l'auge d'Estat Islàmic, que ha promès enderrocar els Al Saud.

PRIMER DISCURS

En el seu primer discurs com a Rei, emès en directe per la televisió saudita aquest divendres, Salman ha promès mantenir el mateix enfocament que els seus predecessors per governar el país més gran en exportació de cru del món i el lloc natal de l'islam, i també ha cridat a la unitat entre els estats àrabs.

"Continuarem, si Déu vol, mantenint la sendera recta que aquest país ha caminat des del seu establiment pel difunt rei Abdulaziz", ha assegurat.

Salman haurà de fer front a la rivalitat amb l'Iran, principal potència xiïta, en països com l'Iraq, Síria, el Iemen, el Líban i Barhain, el conflicte obert en dos països veïns, una amenaça dels milicians islamistes i unes agitades relacions amb els Estats Units.

El nou monarca seria una pragmàtic i expert en gestionar el delicat equilibri dels interessos clericals, tribals, reals i occidentals que afecten la política saudita, d'aquí que es consideri poc probable que introdueixi canvis en les relacions exteriors o el petroli.

Anunciant ràpidament la designació del seu germanastre més petit, el príncep Muqrin bin Abdulaziz, com a príncep hereu, el rei Salman ha actuat de manera decisiva per cessar les especulacions sobre la direcció de la successió real i les divisions en la família governant.

Tot i així, els analistes saudites apunten que malgrat aquest pas per demostrar una successió tranquil·la i respectar els desitjos d'Abdullah, que ja havia decretat que Muqrin havia de succeir Salman, no està clar quant poder tindrà aquest com a príncep hereu.

"Muqrin no és tan conservador com Salman, però veurem quin paper desenvolupa en el nou regnat. Segons la Llei Bàsica, el príncep hereu no pot fer més que allò que li encarrega el rei", ha destacat Jalid al Dajeel, professor de Ciències Polítiques a Riad.

LLEGAT DE REFORMES

Molts saudites en un país amb una població jove seran incapaços de recordar un temps abans del mandat del rei Abdullah, ja sigui com a monarca des del 2005, ja sigui com a regent de facto durant la dècada anterior.

El seu llegat ha estat un esforç per posar al dia els sistemes econòmic i social per afrontar l'amenaçadora crisi demogràfica creant tasques en el sector privat i fent que els joves saudites estiguin més preparats per assumir-los.

"Crec que (Salman) continuarà amb les reformes d'Abdullah. És conscient de la importància d'això. No és una persona conservadora, però valora l'opinió dels conservadors del país", ha opinat Jamal Jashoggi, director d'un canal de televisió propietat d'un príncep saudita.

Tot i això, les reformes d'Abdullah no es van estendre a la política i després de la 'Primavera Àrab', les seves forces de seguretat van reprimir tota forma de dissensió, empresonant crítics oberts de la família governant així com dones conductores i milicians islamistes.

A mesura que la població saudita creix i amb el descens dels preus del petroli, els Al Saud hauran d'esforçar-se cada vegada més per mantenir les seves generoses despeses en beneficis socials per als ciutadans corrents, potencialment minant la seva futura legitimitat en un país on no hi ha eleccions, segons els analistes.

El rei Salman havia parlat prèviament contra la idea d'introduir la democràcia a l'aràbia Saudita en comentaris a diplomàtics estatunidencs registrats en cables diplomàtics trets a la llum per WikiLeaks.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés