Actualitzat 04/04/2016 16:28 CET

Arriba a Turquia el primer vaixell amb immigrants retornats des de Grècia

DIKILI (TURQUIA), 4 Abr. (Reuters/EP)

Els primers immigrants tornats per Grècia a Turquia en virtut de l'acord tancat amb la UE ha atracat a bord de dos vaixells a la localitat turca de Dikili aquest dilluns al matí després de partir de l'illa grega de Lesbos, segons un testimoni de Reuters.

   En virtut de l'acord tancat entre la UE i Turquia, Ankara acceptarà la devolució de tots els immigrants i refugiats, inclosos sirians, que entrin en territori grec de manera il·legal a canvi que la UE accepti reinstal·lar milers de refugiats sirians que ja es troben a Turquia, a més d'una altra sèrie d'avantatges i beneficis.

   Dos vaixells de passatgers de bandera turca amb 131 immigrants a bord han partit de Lesbos i han atracat en el citat port turc. Ewa Moncure, la portaveu de Frontex, l'agència europea de control de fronteres, ha afirmat que la majoria dels deportats són ciutadans del Pakistan i alguns de Bangla Desh, i no havien sol·licitat asil. Cadascun d'ells anava acompanyat per un oficial de Frontex, si bé policies antiavalots grecs han embarcat al costat d'ells.

   Les embarcacions han arribat acompanyades per dos vaixells del guardacostes turcs i un helicòpter de la policia sobrevolant, segons el reporter de Reuters. Al port esperaven unes desenes de policies i agents d'immigració.

   Un responsable del guardacostes grecs a l'illa de Quios ha indicat a Reuters que 66 persones, en la seva majoria afganesos, també han estat enviades cap a Turquia en una tercera embarcació a primera hora d'aquest matí.

   A Lesbos, un petit grup de manifestants fora del port han cridat "vergonya" quan els vaixells han partit a l'alba. Voluntaris d'equips de rescat a bord d'una embarcació pròxima han mostrat una pancarta en la qual es podia llegir: "Ferries per a un pas segur, no per a la deportació".

   Segons les dades de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR), més de 3.300 immigrants i refugiats es troben a Lesbos. Uns 2.600 estan retinguts al centre de Moria, un complex de contenidors prefabricats, 600 més de la seva capacitat. D'ells, 2.000 han presentat sol·licituds d'asil, d'acord amb l'agència de l'ONU.

IMMIGRANTS RESCATATS

   Mentrestant, unes poques hores després que el primer vaixell partís de Lesbos, patrulleres del guardacostes grecs han rescatat un mínim de dues embarcacions amb més de 50 immigrants i refugiats a bord, inclosos nens i una dona en cadira de rodes, que intentaven arribar a Lesbos.

   "Anem a intentar-ho. El nostre destí està en joc. Estem morts de tota manera", ha comentat Firaz, un kurd sirià de 31 anys de la província de Hasaka que ha viatjat amb el seu cosí.

   Preguntat de si estava al corrent que les autoritats gregues estan tornant als immigrants, ha respost: "He escoltat que potser els iranians, els afganesos. No he sentit que estiguessin tornant als sirians a Turquia (...) com a mínim he fet el que he pogut. Estic viu, és tot".

   Un grup de 47 immigrants, sobretot homes pakistanesos, han estat interceptats aquest dilluns pel guardacostes turcs i traslladats a un centre d'acollida pròxim al port de Dikili, segons un testimoni de Reuters.

La Comissió Europea ha subratllat que cap dels immigrants deportats aquest dilluns a Turquia des de Grècia havia sol·licitat protecció internacional en arribar a territori de la UE, malgrat que ha començat a complir amb els trasllats de refugiats sirians des de Turquia als Estats membres promès a Ankara a canvi que acceptés la tornada de refugiats.

   Brussel·les espera que tant Ankara com Atenes adoptin i apliquin els canvis legislatius necessaris perquè les expulsions de refugiats es produeixin en línia amb els estàndards que exigeix el dret internacional i europeu.

   "No podem confirmar una xifra exacta, ni les nacionalitats de les persones retornades avui a Turquia, però si hi ha sirians entre ells, són persones que no han presentat demanda d'asil", ha assegurat una portaveu de l'executiu comunitari.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés