Publicat 29/11/2015 12:35:44 +01:00CET

Arrenca històrica campanya electoral a Aràbia Saudita on les dones podran ser candidates

MADRID, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

Aquest diumenge ha començat a Aràbia Saudita la campanya per a les històriques eleccions municipals del pròxim 12 de desembre en què per primera vegada compareixeran com a candidates 979 dones, un fet sense precedents al regne àrab.

Segons les dades publicades del Ministeri d'Assumptes Municipals i Rurals i recollits per 'Saudita Gazette', un total de 6.917 candidats -- 5,938 homes, 979 dones -- s'han registrat per optar als llocs als 284 consells municipals que s'elegiran en tot el regne.

Les últimes eleccions municipals a Aràbia Saudita es van celebrar el 2011 i ja aleshores l'anterior monarca, Abdullah, va anunciar que en les següents eleccions les dones podrien votar i ser candidates perquè "rebutgem marginar el paper de la dona a la societat saudita". El seu successor, el rei Salmán, ha mantingut aquesta decisió.

DIFICULTATS

A pesar de l'avanç, el vot femení encara està sotmès a nombroses dificultats. Per a les eleccions de desembre hi ha ara mateix 130.600 dones registrades per dipositar el seu vot, un número que empal·lideix enfront dels 1.300.000 homes llistats, a causa de, sobretot, la falta de coneixement sobre el procés electoral entre la població femenina.

A més, les dificultats de transport --les dones saudites no tenen permís per conduir-- estan causant problemes addicionals en les tasques de registre.

"M'ho he passat molt malament per registrar-me", declara a 'Saudita Gazette' Sahar Hassan Nasief, resident a Yeda. "He hagut d'anar amunt i avall fins que he aconseguit incloure el meu nom", explica.

A això s'hi han d'afegir les limitacions comunes a tots els candidats, que no poden utilitzar ni mesquites ni edificis públics, escoles o centres esportius per fer campanya. L'ús de logotips o eslògans oficials, símbols religiosos, històrics o tribals tampoc estan permesos.

DISCRIMINACIÓ SISTEMÀTICA DE LA DONA

Aràbia Saudita és un dels països en els quals els drets de les dones estan més coartats. Segons Amnistia Internacional, "pateixen una discriminació sistemàtica en la llei i en la pràctica" malgrat els "petits passos cap endavant", com el de l'autorització a votar.

Així, l'organització recorda que "segueixen necessitant el permís d'un tutor home per fer actes com contraure matrimoni, viatjar, sotmetre's a certes operacions quirúrgiques, tenir una feina remunerada o matricular-se a la universitat".

D'altra banda, les dones amb cònjuges estrangers, a diferència dels seus homòlegs homes, no poden transmetre la nacionalitat als seus fills.