Publicat 11/1/2020 15:47:46 +01:00CET

Arlene Foster, nova ministra principal d'Irlanda del Nord després de l'històric pacte per restaurar l'autonomia

Arlene Foster, ministra principal d'Irlanda del Nord
Liam Mcburney/PA Wire/dpa

LONDRES, 11 gen. (EUROPA PRESS) -

La líder del Partit Unionista Democràtic (DUP), Arlene Foster, ha estat elegida ministra principal d'Irlanda del Nord després de l'històric acord amb el partit republicà Sinn Féin que ha permès restaurar l'autonomia de la regió sota sobirania del Regne Unit després de tres anys de suspensió.

"Alguns membres d'aquesta cambra són republicans irlandesos i jo sóc unionista amb una forta identitat britànica, però malgrat les nostres diferències, hem de buscar un lloc comú", ha afirmat Foster en la seva intervenció davant el Parlament nord-irlandès reunit al palau de Stormont, segons recull la premsa nord-irlandesa.

"Estem d'acord en què hi ha hagut massa patiment i en què no podem permetre que la societat entri en una deriva retrògrada de divisió", ha afirmat.

Amb Foster, també ha estat nomenada vice-primera ministra la dirigent del Sinn Féin Michelle O'Neill després d'una sessió parlamentària en la qual s'ha materialitzat l'històric pacte en què participen a més el Partit Socialdemòcrata i Laborista (SDLP), el Partit Unionista de l'Ulster (UUP) i el Partit de l'Aliança d'Irlanda del Nord.

O'Neill ha destacat per la seva banda que les prioritats del nou govern seran sanitat, educació i ocupació. "Podem fer-ho mantenint les nostres identitats polítiques diferenciades i treballant en l'interès comú de tot el poble", ha apuntat.

L'acord preveu a més el nomenament d'Alex Maskey, del Sinn Féin, com a president del Parlament d'Irlanda del Nord.