Publicat 04/03/2015 18:16

El fiscal recorre la decisió del jutge de tombar la imputació de Fernández de Kirchner

Cristina Fernández  de Kirchner
HTTP://WWW.CFKARGENTINA.COM

BUENOS AIRES, 4 març (EUROPA PRESS) -

El fiscal Gerardo Pollicita ha apel·lat aquest dimecres la sentència del jutge Daniel Rafecas que desestima la denúncia presentada per Pollicita contra la presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, per suposadament encobrir els sospitosos de l'atemptat contra l'AMIA, segons ha informat la premsa local.

Ara serà la Cambra Federal, en una de les seves dues sales, que s'escollirà a sorts, qui decideixi si ratifica la sentència de Rafecas o, per contra, dóna curs a la denúncia de Pollicita i manté la imputació de Fernández de Kirchner.

La notícia es coneix el mateix dia en què el Govern argentí ha publicat en els principals diaris del país un anunci en el qual defensa la decisió de Rafecas i acusa Nisman de buscar "un efecte polític desestabilitzador".

La insistència de Pollicita, que ha substituït Nisman com a fiscal interí del cas AMIA, posa entre les cordes el Govern argentí ja que, si la Cambra Federal ratifica la decisió del Ministeri Públic, Fernández de Kirchner quedaria imputada.

El seu vicepresident, Amado Boudou, també està immers en diverses causes judicials. Per una d'elles, el cas Ciccone, en què s'investiga la compra irregular d'una empresa de fabricació de paper moneda, seurà en el banc dels acusats.

LA DENÚNCIA DE NISMAN

El 13 de febrer, Pollicita va anunciar la imputació de Fernández de Kirchner, el seu ministre d'Exteriors, Héctor Timerman, el diputat oficialista Andrés Larroque, el líder sindical Luis D'Elía i el dirigent de la coalició d'esquerres Quebracho, Fernando Esteche.

El fiscal es va basar en la denúncia de 300 pàgines presentada per Nisman quatre dies abans que fos trobat mort en el seu apartament de Buenos Aires en un aparent suïcidi que a poc a poc han anat desmuntant les proves pericials.

Nisman ha denunciat "l'existència d'un pla delictiu destinat a dotar d'impunitat els imputats de nacionalitat iraniana acusats en l'esmentada causa (AMIA), perquè se sostreguin de l'acció de la justícia argentina".

D'acord amb Nisman, el Govern de Fernández de Kirchner hauria negociat amb la República Islàmica un acord pel qual es comprometia a diluir l'acusació contra els sospitosos iranians a canvi d'un bescanvi de petroli persa per grans argentins.

Pollicita també va fer seus els càrrecs de Nisman apuntant a un delicte d'"encobriment", amb una pena d'entre sis mesos i tres anys, un altre d'"impediment o destorb de l'acte funcional", amb entre 15 dies i sis mesos de presó, i un altre d'"incompliment dels deures de funcionari públic", amb entre un mes i dos anys.

OXIGEN PER A KIRCHNER

Tot i això, el 26 de febrer, Rafecas va considerar que no es donaven els elements necessaris perquè prosperés la denúncia de Pollicita, tombant així les imputacions de Fernández de Kirchner i els altres dirigents oficialistes.

"No hi ha un únic element de prova, encara que indiciari, que apunti a l'actual cap d'Estat", ha dit Rafecas explicant que les evidències recollides desmenteixen "d'una manera rotunda i lapidària" l'existència de delictes i "es contraposen de manera categòrica al suposat 'pla criminal' denunciat".

Pel que fa al Memoràndum d'Entesa (MOE) amb l'Iran, el jutge ha dit que només hi va haver "una expectativa de gestació", ja que "en unes poques setmanes", la República Islàmica "va abandonar tot l'interès en l'assumpte" i en aquests dos anys "no hi ha hagut cap avenç".

"Com pot un instrument jurídic que mai va cobrar vida constituir un afavoriment real, una ajuda material concreta prestada --en aquest cas-- a pròfugs de la justícia argentina?", ha qüestionat Rafecas.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés