Publicat 02/02/2019 14:40

Aragons diu que una condemna per l'1-O definir Espanya com a "Estat que persegueix drets"

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragons (Arxiu)
GOVERN

Afirma que ser moment de mxima unitat a Catalunya

BARCELONA, 2 febr. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragons, ha afirmat que si el judici a dirigents independentistes per l'1-O al Tribunal Suprem (TS) acaba amb una condemna, "l'Estat espanyol s'estar definint a si mateix com un Estat que persegueix els drets i les llibertats".

En una entrevista de TV3 recollida per Europa Press, ha assegurat que en el judici es decideix "si el pluralisme polític en l'Estat espanyol segueix tenint protecció dels poders públics o no, si el que s'exigeix és una Constitució militant" de manera que sigui illegal oposar-se als límits que estableix la Carta Magna.

Ha avanat que, en funció dels detalls de la sentncia, ser el moment de mxima unitat a Catalunya i "a favor de l'autodeterminació, que és el que va moure a fer el referndum de l'1 d'octubre".

La defensa en el judici també ser política perqu estan convenuts que el que va passar a l'octubre del 2017 a Catalunya "no és cap delicte, sinó que va ser el compliment d'uns compromisos electorals de posar en mans la ciutadania de Catalunya la decisió sobre el seu futur".

SUMAR GENT

Ha apostat per reforar la posició d'ERC "en el camp de la democrcia" i sumar gent al projecte de l'independentisme catal.

A més, ha assenyalat que "en el camp de l'esquerra sobiranista, ERC considera que no té adversaris, sinó que té cmplices i aliats" per a una estratgia que ajunti al mxim possible de votants.

L'estratgia es basa en "tres grans consensos del 80% a favor dels valors republicans, en contra de la repressió" i a favor de l'exercici del dret a l'autodeterminació, ha dit.

Sobre la situació dels dirigents independentistes empresonats i els que estan a l'estranger, ha comentat que totes les decisions són valgudes i que tenen "molt clar" que el seu adversari no és un altre independentista.

Ha afegit que "si el 30 de gener del 2018 no va ser possible la investidura de Carles Puigdemont és perqu l'Estat espanyol ho va impedir i ho segueix impedint".

INTERLOCUCIÓ AMB EL PSOE

També ha explicat que amb l'anterior Govern del PP no hi havia interlocució i que amb l'actual del PSOE la hi ha per que "s'avana molt a poc a poc".

Segons ell, l'Estat ha de determinar si reconeix que Catalunya és una nació i una societat que pot decidir lliurement el seu futur, i ha apuntat: "De moment, la qual cosa hem vist és que el PSOE no és clar".

Ha demanat que el Govern "mogui fitxa" abans del judici al TS després de considerar que es pot generar una situació de polarització o tensió pel procés judicial.